İngiliz aileden Trump'a dava!

İngiltere'de ABD'li diplomatın eşinin yaptığı trafik kazasında yaşamını yitiren İngiliz gencin ailesi, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi hakkında "olayı örtbas" ve "görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açacak.

DÜNYA 29.10.2019, 19:24
İngiliz aileden Trump'a dava!

Harry Dunn adlı gencin ailesinin sözcüsü Radd Seiger, yasal mücadelelerinin bir sonraki aşamaya geçtiğini ifade etti. 

Seiger, kimsenin yasaların üstünde olmadığına dikkat çekerek, "Anne Sacoolas (diplomatın eşi) hakkında, yol açtığı zarar, Trump yönetimi hakkında da görevi kötüye kullanmaları ve olayı örtbas etme girişimleri nedeniyle ABD'de dava açacağız." şeklinde konuştu. 

Washington yönetiminin, diplomatik dokunulmazlık yasalarını "eğip bükmeye" çalıştığını ileri süren Seiger, Beyaz Saray'ın aile ile Sacoolas'ı aynı odada buluşturmaya çalışmasını da "iğrenç bir numara" olarak değerlendirdi. 

Ne olmuştu?

İngiltere'nin Northamptonshire bölgesinde bulunan ABD üssü yakınlarında 27 Ağustos günü yaşanan kazada, 19 yaşındaki Harry Dunn'ın kullandığı motosiklet ile Anne Sacoolas'ın kontrolündeki otomobil çarpışmıştı. Polis tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada, kaza sırasında gencin motosikletiyle doğru şeritte, kadının ise yanlış şeritte olduğu ifade edilmişti. 

Kaza sonucu Harry Dunn hayatını kaybederken, polis de Anne Sacoolas'ın dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla ABD'nin Londra Büyükelçiliğine başvurmuştu. Fakat polise, kadın ve kocasının ülkeyi terk ettiği belirtilmişti. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD Başkanı Trump ile konuyu görüşmüştü ancak kaçan diplomatın eşi İngiltere'ye dönmemişti.

Harry Dunn'ın annesi Charlotte Charles ve babası Tim Dunn, ABD'ye giderek Beyaz Saray'da Trump ile bir araya gelmişti. Bir çözüm sunmayan Trump, aileden yan odada bekleyen Anne Sacoolas ile konuşmaları gerektiğini söylemişti. 

Viyana Sözleşmesi'nde diplomatlar ve aile üyelerinin görev yaptıkları ülkelerde dokunulmazlık hakkına sahip oldukları belirtiliyor. Dokunulmazlık hakkı, onları gönderen devlet tarafından kaldırılabiliyor.

Yorumlar (0)