İmam tartışması Almanya'yı ikiye böldü

Almanya'da Bakanlar Kurulunun ülkede görevlendirilecek yabancı din görevlilerine temel seviyede Almanca bilme şartı getiren yasa tasarısı Alman siyasetinde tartışma yarattı.

DÜNYA 08.11.2019, 13:54
İmam tartışması Almanya'yı ikiye böldü

Almanya'da görev yapacak yabancı din görevlilerine temel düzeyde Almanca bilme zorunluluğu getirecek yasa tasarısı Alman siyasetini ikiye böldü. Bakanlar Kurulunun çarşamba günü kabul ettiği yasa tasarısı ile oturma izni ve istihdam yönetmeliklerinde değişikliklere gidilmesini onaylamıştı.

"Sorunu çözmeyecek"

Yeşiller, Almanya için Alternatif (AfD) ve Sol Parti'nin din politikalarından sorumlu yetkilileri, söz konusu tasarıyı eleştirerek, dil bilme zorunluluğunun yabancı ülkelerin görevliler aracılığıyla nufüz kurması sorununu çözmeyecektir değerlendirmesinde bulundu.

Yeşiller Meclis Grubunun Din İşleri Temsilcisi Konstantin von Notz, yabancı din görevlilerinin Almanca bilmesi zorunluluğunun "başka devletler etkisindeki imamlar" sorununu çözmeyeceğini ifade etti. Von Notz, Almanca koşulunun aksine Almanya'daki imamlar ve din görevlileri için eğitim programlarının geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Sol Parti'den Christine Buchholz ise Almanca şartını popülist bir yaklaşım olarak değerlendirdi ve "Alman hükümeti bunun yerine enerjisini Almanya'daki Müslümanlar için eşit haklara sahip bir imam eğitimi için harcaması gerekir." sözlerini kaydetti.

Asıl çekince diğer ülkelerin etki kurması

Sağ popülist AfD partisinin din politikaları sözcüsü Volker Münz ise yasa tasarısını yetersiz bulurken, yabancı din görevlilerinin sadece temel seviyede Almanca bilmesinin entegrasyonu sağlamayacağını, daha ziyade kabaca anlaşmaya imkân vereceğini ileri sürdü. Münz, "Asıl sorun Katar ya da Türkiye'den din görevlilerinin gelip buradaki Türk ya da Arap kökenli insanlar üzerinde etki kurabilmesidir." şeklinde konuştu.

İktidarda bulunan koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Birlik partilerinin din politikaları raportörü Christoph de Vries ise tasarıyla ilgili olumlu bir değerlendirmede bulundu. De Vries, "Bu şekilde şimdiye kadar Almanya'da görevlendirilmesi gündeme gelebilen pek çok imam artık Almanya'da görev yapamayacaktır." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)