İlk can kaybı yaşandı: “Beyin yiyen amip” Güney Kore’de görüldü

"Beyin yiyen amip" şeklinde tanınan ve burundan insan beynine kadar giden "Naegleria fowleri" Güney Kore’de can kaybına neden oldu.

DÜNYA 28.12.2022, 09:18 28.12.2022, 09:22
İlk can kaybı yaşandı: “Beyin yiyen amip” Güney Kore’de görüldü

Güney Kore, "beyin yiyen amip" şeklinde isimlendirilen yüzme havuzu, çamurlu su ve göl gibi durgun sularda görülen ve burundan girerek beyne kadar ulaşan "Naegleria fowleri" nedeniyle ilk ölüm vakasının yaşandığını açıkladı.

Birçok etki gösteriyor

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmede, "Kısa bir süre öncesinde yurt dışından ülkeye giren bir kişide Negleria fowler enfeksiyonu görüldüğü ilk defa doğrulandı" denildi.

Geçtiğimiz 10 Aralık günü Güney Kore'ye geri dönüş yapan ve 21 Aralık tarihinde yaşamını yitiren hastanın 4 ay kadar Tayland'da bulunduğu ve konuşma bozukluğu, kusma, ateş ve baş ağrısı gibi şikayetleri yaşadığı belirlendi.

Beyin yiyen amip nedir?

"Beyin yiyen amip" ismiyle tanınan Naegleria fowleri, yüzme havuzu, göl ve çamurlu su gibi durgun sularda yaşamaktadır.

Edinilen bilgilere göre, Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) şeklinde isimlendirilen menenjitlere neden olan söz konusu amip, göz ağrısı, baş ağrısı, bulantı, yüksek ateş ve burun iltihabı gibi rahatsızlıklarla kendini belli ediyor.

Vakaların büyük bir kısmında kısa süre içerisinde koma, bilinç bulanıklığı ve ölüm görülüyor. Naegleria fowleri havanın sıcak olduğu bölgeleri seven bir tür olduğu için küresel ısınma sebebiyle vakaların daha fazla görülmesinin beklendiği biliniyor.

Yorumlar (0)