İlaçlar karıştı...'Kurt adam'a dönüştüler

İspanya'da çocuklara verilen reflü ilaçları, saç çıkarma ilaçları ile karıştırılınca 17 çocukta 'kurt adam sendromu' geliştiği öğrenildi.

DÜNYA 30.08.2019, 11:14
İlaçlar karıştı...'Kurt adam'a dönüştüler

İspanya Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, aralarında bebeklerin de bulunduğu hastalara gastrit ve reflünün tedavisinde etkili 'omeprazole' verilmek istendi ancak bu ilaçlar başka ilaçlarla karıştırıldı. Söz konusu ilaçlar yerine çocuklara 'minoksidil' yani saç çıkarıcı etkisi olan ilaçlar verildi.

İspanya Sağlık Bakanı Maria Luisa Carcedo, çarşamba günü yaptığı açıklamada, ilaç konteynerlerinde omeprazole olarak etiketlenen ancak minoksidil içeriği olan ilaçların birçok eczaneye dağıtıldığı tespitinde bulunduklarını söyledi.

Bunun sonucunda aralarında bebeklerin de bulunduğu 17 çocukta aşırı saç ve tüy çıkması durumu ile karşı karşıya kalındı. Adı geçen ilaçları üreten ve merkezi Malaga’da olan 'FarmaQuimicaSur' adlı laboratuvarın bu hatayı nasıl yaptığı ise henüz bilinmiyor.

Bakan Carcedo, laboratuvarın önlem amaçlı olarak kapatıldığını açıkladı. Endülüs bölgesinde yer alan sağlık departmanından yapılan açıklamada, bölgede bu durumdan etkilenen 3 bebek ve 7 yaşındaki bir çocuğun durumunun iyiye gittiği belirtildi.

22 aylık bebeğin yüzünde kıllar çıkmaya başladı

İspanya'da yayımlanan El Mundo gazetesine konuşan bir Amaya adlı bir anne, 22 aylık kızının yüzünde kıllar çıkmaya başlayınca paniğe kapıldığını söyledi. 

Aynı ilacı alan Uriel adlı bir bebeğin ise tüm vücudunun kıllarla kaplandığı ve kaşlarının bir yetişkininki gibi kalınlaştığı görüldü. Minoksidil'in çocuklarda 'kurt adam' sendromu olarak da bilinen hipertrikoz belirtilerine yol açtığı belirtiliyor. Hipertrikozda yüz ve diğer bölgelerde aşırı derecede kıllanma oluşuyor.

Yorumlar (0)