İktidardaki Muhafazakar Parti büyük yara aldı

İngiltere'deki 230 belediye için gerçekleştirilen yerel seçimlerin neticesinde, iktidarda bulunan Muhafazakar Parti'nin sandalye sayısı yaklaşık olarak 1.000 azalırken, 50 belediyede ise çoğunluk yitirildi.

DÜNYA 09.05.2023, 21:22
İktidardaki Muhafazakar Parti büyük yara aldı

İngiltere'nin çoğu güney ve orta kesimlerindeki 230 belediyedeki 8 bin sandalyenin belirlenmesi için 4 Mayıs 2023'te gerçekleştirilen seçimin neticeleri belli oldu.

Bu doğrultuda, iktidarda bulunan Muhafazakar Parti, 230 belediyede daha evvel 3 bin 253 sandalyeye sahipken, son seçimle birlikte 2 bin 296'ya geriledi.

Ana muhalefette bulunan İşçi Partisi sandalye sayısını 643 yükselterek 2 bin 675'e, Liberal Demokrat Parti ise sandalye sayısına 415 daha ilave ederek 1.628 sandalyeye ulaştı.

Yeşiller Partisi'nin 481 sandalyeye ulaştığı yerel seçimlerde, diğer siyasi partiler 385 sandalye yitirerek 1.001 sandalyede kaldı.

Muhafazakar Parti toplam 31 belediyede çoğunluğu korurken, 50 belediyedeki çoğunluğunu kaybetti. Muhafazakarlar, sadece iki yeni belediyede çoğunluğu elde ederken, bunlar daha evvel bir tarafın çoğunluk elde edemediği belediyeler oldu.

İşçi Partisi, çoğunluğu oluşturduğu 48 belediyede kuvvetini korurken, 23 yeni belediyede daha çoğunluğu elde etti, bir belediyede ise yitirdi. İşçi Partisi, yedi belediyede ise çoğunluğu Muhafazakar Parti'den geri aldı.



Eski Başbakan May'in seçim bölgesi de İşçi Partisi'ne geçti

Kraliyet ailesinin ikamet ettiği Windsor'da, çoğunluk Muhafazakar Parti'den Liberal Demokrat Parti'ye geçti. Böylece Muhafazakar Partili eski İngiltere Başbakanı Theresa May'in seçim bölgesinde, çoğunluğu İşçi Partisi elde etmiş oldu. 

Seçim evveli Muhafazakarların çoğunlukta olduğu 37 belediyede ise hiçbir siyasi parti hakimiyet oluşturamadı.

İşçi Partisi, son seçimde oy kullanılan önemli şehirlerde de kuvvetini korudu. Manchester, Liverpool ve Southampton'da çoğunluğunu koruyan parti, bir siyasi partinin çoğunluk kuramadığı Middlesborough'da ise en fazla sandalyeyi kazandı.

Ünlü İngiltereli yazar Shakespeare'in memleketi olan Stratford-on-Avon'da çoğunluğu Liberal Demokratlara, İngiltere'nin en önemli sanayi şehirlerinden Swindon'da ise çoğunluğu İşçi Partisi'ne kaybeden Muhafazakarlar, bu iki siyasi partinin çoğunlukta olduğu herhangi bir belediyeyi kazanamadı.


(May)

2022'de de düşüş yaşamıştı

Ülkede, geçen sene de yaklaşık olarak 200 belediyedeki toplam 4 bin 350 sandalye için yerel seçim gerçekleştirilmiş, toplam oyların yüzde 37'lik kısmını Muhafazakar Parti, yüzde 31'lik kısmını İşçi Partisi, yüzde 14'lük kısmını Liberal Demokrat Parti almıştı.

Yerel yönetimlerde en fazla sandalye sayısına sahip olan Muhafazakar Parti, bu pozisyonunu 2003 senesinden bu yana korusa da 2022'de yüzde 2 oranında bir düşüş görülmüştü. 

Ülkede belediye meclislerindeki sandalyelerin üçte birini, yüzde 50'sini ya da tümünü değiştirmek için ayrı vakitlerde seçimler gerçekleştiriliyor. Bundan ötürü her belediyede için aynı gün içinde seçim yapılmayan İngiltere'de, Londra Belediyesi seçimleri ise dört senede bir gerçekleştiriliyor ve başkan ile birlikte bütün meclis mensupları değişiyor.

Yorumlar (0)