"İklim değişikliği yüzünden milyonlar iltica edecek!"

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, iklim değişikliği yüzünden milyonlarca insanın iltica etmek zorunda kalacağını açıkladı.

DÜNYA 22.01.2020, 16:25
"İklim değişikliği yüzünden milyonlar iltica edecek!"

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen 50. Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, BM'nin bu hafta onayladığı bir karara göre iklim değişikliği yüzünden göçmek zorunda kalan herkesin uluslararası koruma hak ettiğini ve bu durumun hükümetlere çeşitli sonuçları olduğunu söyledi.

BM, emsal niteliğinde bir karar almıştı


Yeni Zelanda'nın sınır dışı etmeye çalıştığı Teitiota

BM İnsan Hakları Komitesi, Pazartesi günü aldığı kararda Pasifik Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesi olan Kiribati'den Yeni Zelanda'ya göçen ve iltica hakkı talep eden Ioane Teitiota'nın bu hakkı savunulmuştu. Grandi, karara ilişkin "Eğer hayatınız iklim değişikliği yüzünden ivedi bir tehdit altındaysa ve bu yüzden başka bir ülkenin sınırını geçtiyseniz kendi ülkenize geri gönderilemezsiniz. Tıpkı bir savaş veya baskı durumu gibi hayatınız tehlikede sayılıyor" diye konuştu.

"Burada kesinlikle milyonlar hakkında konuşuyoruz"

Yüksek Komiser Grandi, "Kendi istekleri dışında hareket etmek zorunda kalan büyük bir kitleye hazır olmak zorundayız. Tam sayılar hakkında bir şey söyleyemem ama burada kesinlikle milyonlar hakkında konuşuyoruz" diyerek durumun vahametini gözler önüne serdi.

Grandi'ye göre süreç; Avustralya'daki çalı yangınları, alçak rakımlı adaların yükselen deniz seviyeleri yüzünden tehdit altında olması, Sahraaltı Afrika'da tarım ve hayvancılık ürünlerinin yok olması ve küresel çapta tehdit yaratan seller yüzünden çok daha hızlanacak.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri, mülteci hareketleri ve toplumlarım iltica etmesinin birkaç ülkeye kısıtlandırlamayacak kadar önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Grandi, Türkiye'ye de değindi

Yüksek Komiser Grandi ayn zamanda Suriye'deki iç savaşın başlangıcından beri kabul ettiği mültecilerle dünyanın en fazla mülteci ağırlayan ülkesi olan Türkiye hakkında da konuştu. Grandi, 4 milyon Suriyelinin bulunduğu Türkiye hakkında Avrupalı ülkelerin çok daha fazla düşünmüş olması gerektiğini ve Türkiye'ye daha fazla anlayış gösterilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Grandi, "Türkiye'nin birkaç yıldır dünyanın en fazla mülteci ağırlayan ülke olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Çok fazla siyasi tartışma var ancak bence konunun özüne inmeliyiz: Evlerine güvenle ve gönüllü bir şekilde dönebilecekleri ortam oluşturulana kadar Türkiye'nin mülteci ağırlama kapasitesini güçlendirmeliyiz" dedi.

Yorumlar (1)
EMİN SABUNCU 4 yıl önce
dünyanın gidişatı hiç içaçıcı değil.umarım acil önlemler alınır.