İki ülke sınırı 7 yıl sonra trafiğe açıldı

Kolombiya'nın kuzeydoğusundaki Cucuta eyaletleri ile Venezuela'nın batısındaki Tachira eyaletini birbirine bağlayan, iki ülke arasındaki başlıca kara sınırı Uluslararası Simon Bolivar köprüsü, 7 yıl sonra tekrar hizmet vermeye başladı.

DÜNYA 27.09.2022, 16:27 28.09.2022, 09:34
İki ülke sınırı 7 yıl sonra trafiğe açıldı

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun 2015 yılında kapatma kararı aldığı, devam eden senelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasıyla 7 yıl araç trafiğine kapatılan köprü, Venezuela ve Kolombiya hükümetlerinin girişimleriyle, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun da yer aldığı törenle tekrar açıldı.

Kolombiya-Venezuela sınırı tekrar açıldı

Açılışta, sınırdan iki ülke bayraklarıyla süslenmiş kamyonlar geçti.

Petro, burada açıklamalarda bulundu ve "Bugün bölgemiz, ülkemiz, Güney Amerika ve Amerika için tarihi bir gün. Küreselleşme komşular arasında olan bir ilişkidir. Her kim uluslararası ticaret, nüfus ve kültür akışını araştırırsa, daima en büyük miktarın komşular arasında olduğunu görecektir." sözlerini kullandı.

Kara sınırının açılmasının bölgede ikamet eden ve daha önce yasa dışı yolları kullanan topluma öncelikle fayda sağlamasını temenni eden Petro, bölgede ticaretin canlanacağını ve orta vadeli hedefin 4 milyar dolar olduğunu ve daha önceki yıllarda yakalanan 8 milyar dolar çıtasının tekrar elde edilmesi gerektiğini ifade etti.

Uzun yıllardır kapalı olan kara sınırının açılması, son dönemde kopma noktasına gelen Kolombiya-Venezuela ilişkilerinde, iki ülkenin karşılıklı ilişkileri yeniden tesis edip büyükelçi atamalarından sonra atılan en önemli adımlardan biri olarak dikkat çekti.

İlk aşamada, iki ülkeyi birleştiren 3 köprüden ikisi olarak bilinen Francisco de Paula Santander ve Uluslararası Simon Bolivar köprülerinin hizmete açılması, iki ay içinde de 2016'da yapılan, daha önce hizmete açılmamış olan ve 2019 yılında Venezuela muhalefetinin düzensiz yollardan ülkeye insani yardım sokmasını önlemek amacıyla konteynerlerle kapatılan Tienditas Köprüsü'nün açılacağı belirtiliyor.

İki ülke arasındaki kara sınırının normalleşmesiyle birlikte silahlı grupların kontrolünde olan yasa dışı sınır geçişlerin bitirilmesi hedefleniyor.

Sol görüşlü Petro'nun Kolombiya'da iktidara gelmesiyle birlikte iki ülke arasındaki ilişkiler tekrar canlanmaya başlamış ve 9 Eylül'de hükümetler, iki ülke arasındaki 2 bin 200 kilometrelik sınırı açacaklarını açıklamıştı.

Kolombiya-Venezuela ilişkileri

Birbirine çok yakın ortak tarihe ve kültür sahip Kolombiya ile Venezuela arasındaki ilişkiler, 2019 yılında Kolombiya'nın Maduro hükümetine karşı ABD destekli Guaido'yu desteklemesi sonucunda zayıflamış ve Maduro, 2019’un Şubat ayında ülkesine yapılan saldırılara destek olmakla suçladığı Kolombiya ile diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamıştı.

O zamanlar, ABD hükümetiyle yakın ilişkisi olan sağ görüşlü eski Cumhurbaşkanı Ivan Duque öncülüğündeki Kolombiya, 2019 yılının Nisan ayında Maduro hükümetine askeri darbe girişiminde bulunan ve kendini Venezuela'da "meşru devlet başkanı" ilan eden Guaido'yu tanımış, Kolombiya ise kendisine diplomatik temsilcilik vermişti.

19 Haziran 2022'de Kolombiya'daki ikinci tur seçimlerini kazanan ve 7 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı görevine gelen sol görüşlü Petro'nun ilk icraatlarından bir tanesi komşu ülke ile 3 senedir kopuk olan ikili ilişkileri kurmak üzere büyükelçi atamak olmuştu.

Maduro ile Petro, karşılıklı olarak 11 Ağustos'ta büyükelçi atadıklarını duyurmuş, 29 Ağustos'ta da büyükelçiler görev bölgelerine ulaşmıştı.

Yorumlar (0)