İki ülke daha "münhasır ekonomik bölge" gerginliği yaşıyor!

Vietnam, Güney Çin Denizi'ndeki varlığını gün geçtikçe arttıran Çin'in 2020'de "kendisini dizginleyeceğini" umduğunu açıkladı.

DÜNYA 17.12.2019, 10:03 17.12.2019, 10:04
İki ülke daha "münhasır ekonomik bölge" gerginliği yaşıyor!

Çin'in Vietnam münhasır ekonomik bölgesinde askeri gemilerin de katıldığı petrol arama operasyonlarını sert bir şekilde lanetleyerek bağımsızlığının zedelendiğini açıklayan Vietnam, Çin'in 2020 yılında "kendisini dizginleyeceğini" umduğunu açıkladı. 2020'de Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) dönen başkanlığını yürütecek olan Vietnam, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki hak iddialarına en sert şekilde karşı çıkan ülke.

Vietnam Dışişleri Bakan Vekili Nguyen Quoc Dung, ASEAN'da yürütecekleri başkanlığın Çin'e "kendisini dizginlemesine ve böylesi girişimlerde bulunmasına engel olacağını" umduğunu belirtti. Nguyen, Çin'in adımlarının endişe verici olduğunu ve bölgedeki diğer ülkeleri de tehdit ettiğini öne sürdü.

"Dokuz Çizgi Hattı" büyük tartışma sebebi

Çin'in "Dokuz Çizgi Hattı" olarak belirlediği ve Güney Çin Denizi'ne kıyısı bulunan diğer ülkelerin münhasır ekonomik bölgeleriyle kesişen hak iddiaları; Malezya, Brunei, Filipinler ve hatta ABD gibi ülkelerle ilişkilerin gerilmesine neden oluyor. Vietnamlı bakan vekili diğer ASEAN ülkelerinin Çin'in attığı adımları desteklemediğini ama kendileri kadar itiraz etmediğini söyledi. Çin'in Güneydoğu Asya'daki yakın müttefikleri "Dokuz Çizgi Hattı" konusunda Çin'e karşı bir adım atmaktan çekiniyor.

Deniz yolu çok değerli

Güney Çin Denizi, 2019 yılında 3 trilyon dolar değerinde ticari ürünün geçişine ev sahipliği yaptı. Deniz, aynı zamanda çevre ülkeler için büyük önem arz eden petrol ve gaz yataklarıyla tarihi olarak büyük balıkçılık alanlarını da barındırıyor.

Vietnam açıklarında ne olmuştu?

Çin petrol arama gemisi Haiyang Dizhi 8, 3 ay boyunca çalışmalar yürüttükten sonra Ekim ayının sonuna doğru Vietnam münhasır ekonomik bölgesini terk etmişti. Pekin yönetimi, geminin Çin kontrolündeki denizlerde bilimsel araştırma yaptığını iddia ediyordu.

Yorumlar (0)