İki ülke arasında tansiyon yükseliyor

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İsrail ile yaşanan gerilimin had safhaya ulaşması nedeniyle ABD ve Fransa ile görüştü.

DÜNYA 03.09.2019, 15:13 03.09.2019, 15:28
İki ülke arasında tansiyon yükseliyor

İsrail'in son zamanlarda Gazze, Suriye ve Lübnan'da düzenlediği askerî operasyonlar dünyanın dikkatini bir kez daha bu bölgeye çevirmesine neden oldu.

İsrail ordusu 2 ya da 3 tanksavar füzesinin Güney Lübnan'dan ateşlendiğini ve olayın sorumlusunun Hizbullah olduğunu duyurdu. Saldırının can kaybına neden olmadığını açıklayan İsrail tarafı, kısa sürede yaklaşık 100 topçu mermisi ve atak helikopteriyle cevap verildiğini belirtti.

Başbakan müdahaleye çağırdı!

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un danışmanını arayarak uluslararası toplumdan tansiyonun düşürülmesi için müdahale çağrısında bulundu.

Babası eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’yi 2005 yılında bombalı suikaste kurban veren Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ülkesine döndükten sonra reform yanlısı bir politika izleyerek hem Hizbullah'ın silahlanmasına hem de İsrail'in Lübnan politikasına karşı çıkmıştı. 2016 yılının Kasım ayından bu yana Lübnan’ın başbakanlığını yapan Saad Hariri, İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesi için Lübnan parlamentosunda aktif rol oynamıştı.

Birleşmiş Milletler’den çağrı!

Öte yandan taraflar arasında yükselen tansiyonun ardından Birleşmiş Milletler (BM) taraflara itidalli davranılması çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

İsrail'in Gazze, Suriye ve Lübnan'da ‘kendini koruma’ iddiasıyla düzenlediği askerî operasyonlar, bölgede tansiyonun yükselmesine neden olmuştu. Gerçekleştirdiği askerî operasyonlarla dünyanın dikkatini üzerine çeken İsrail ordusu için son hafta oldukça yoğun ve hararetli geçti. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta İsrail’e ait 'drone'un düşmesiyle başlayan süreç, Şam yakınlarındaki bir hedefe düzenlenen hava saldırıları ile devam etti.

İsrail İran'a karşı önlem aldığını duyurmuştu

İsrail Savunma Kuvvetleri, Şam yakınlarında düzenlenen bu saldırının İsrail'i İran etkilerinden uzak tutmak amaçlı olduğunu ileri sürmüştü. İran tarafından kontrol edilen ve İsrail’in 'katil drone' olarak tanımladığı drone’ları yok etme amaçlı olduğu savunulan saldırılardan sonra İsrail, hedeflerinin İran olduğunu duyurmuştu. Geçtiğimiz Pazartesi günü de Gazze'deki Hamas hedeflerinin vurulmasının ardından, Lübnan medyası bu saldırının İran'ı destekleyen Filistinli grupları hedef aldığını ileri sürmüştü. Diğer taraftan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da İsrail'in bu eylemlerine karşı gerekeni yapacakları tehdidinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)