İki Avrupa ülkesi savaşın eşiğinde

Kosova'nın kuzeyinde yer alan Zveçan Belediyesi önünde gösteri düzenleyen Kosovalı Sırplar ile NATO'nun Kosova Barış Gücü askerleri arasında yaşanan arbedede saldırıya maruz kalan bazı askerlerin yaralandığı öğrenildi. KFOR (Kosova Barış Gücü), Kosova'nın kuzeyinde tansiyonun yükseldiği bölgede varlığını artırdığını bildirdi. NATO ise saldırıyı kınadı.

DÜNYA 29.05.2023, 23:45
İki Avrupa ülkesi savaşın eşiğinde

KFOR tarafından gerçekleştirilen açıklamada, son gelişmelerin akabinde bu sabah dört belediyede mevcudiyetin yükseltildiği kaydedilerek, "Taraflara, tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınmalarına yönelik çağrı yapıyoruz." denildi.

KFOR'un BM'nin (Birleşmiş Milletler) 1999 senesinde verdiği yetki doğrultusunda Kosova'da güvenliği temin etme maksadı olduğu anımsatılan açıklamada, KFOR'un bu yetki kapsamında tarafsız bir biçimde gerekli bütün adımları atmaya hazır durumda olduğu belirtildi.

Açıklamada, KFOR komutanının Sırp ve Kosovalı askeri temsilcilerin yanı sıra AB (Avrupa Birliği) misyonu EULEX ile irtibat halinde olduğunun, Priştine ve Belgrad yönetimlerine normalleşme ve sulhu amaçlayan AB öncülüğündeki diyalog süreci içerisinde çalışmaları çağrısında bulunulduğunun altı çizildi.



Dün gösteriler düzenlenmişti

Son dönemlerde gerginliğin tırmandığı Kosova'nın kuzeyindeki Sırplar, yeni Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamalarını engellemek ve belediye binalarına giriş yapmak için Leposaviç, Zubin Potok ve Zveçan'daki belediye binalarının önünde dün gösteri düzenlemişti.

Kosova güvenlik güçlerinin belediye binalarından çıkmasını ve yeni seçilen belediye başkanlarının görevlerine başlamamasını isteyen Sırplar, güvenlik kordonunu aşarak belediye binalarına giriş yapmaya çalışmıştı.

Kosova güvenlik güçleri ve KFOR, belediye binalarını tel örgüyle çevirmiş ve bölgedeki ekiplerin sayısını artırmıştı.



Ülkenin kuzeyindeki gerginlik

Kosova'nın kuzeyinde büyük çoğunlukla Sırpların ikamet ettiği Zubin Potok, Zveçan ve Leposaviç belediyelerinde güvenlik güçlerinin görevlendirilmesine karşı çıkan Sırplar ile güvenlik güçleri arasında 26 Mayıs tarihinde de arbede yaşanmıştı. Arbedede beş polisin hafif şekilde yaralandığı ve dört ekip aracının zarar gördüğü açıklanmıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in orduya "Hazır olun." emri verdiği ve ordunun Kosova hududuna doğru hareket ettiği kaydedilmişti.

23 Nisan tarihinde bölgede gerçekleştirilen olağanüstü yerel seçimleri Arnavut partilerin adayları kazanırken, seçimler bölgede çoğunluğu oluşturan Sırplar tarafından boykot edilmişti. Kosova Merkez Seçim Komisyonu, bahse konu bölgede kayıtlı olan 45 bin 95 seçmenden yalnızca 1.567'sinin oy kullandığını duyurmuştu.



Kosova-Sırbistan ilişkileri

Kosova, toplamda 117 ülke tarafından 'bağımsız devlet' olarak tanınmasına karşın kuzeyinde süren etnik gerginlikler ve BM'ye mensup olamaması sebebiyle 'Avrupa'nın donmuş ihtilaf noktalarından biri' şeklinde tanımlanıyor.

Sırbistan, 2008 senesinde tek taraflı bağımsızlığını duyuran Kosova'yı kendi toprakları olarak görüyor.

Dönem dönem karşı karşıya gelen Kosova ve Sırbistan, AB arabuluculuğunda 2011 senesinde başlatılan Priştine-Belgrad Diyalog Süreci çerçevesinde ilişkilerin normalleşmesi ve her iki ülkenin de birbirini tanıması için müşterek yol bulmaya çabalıyor.

Yorumlar (0)