İki Avrupa ülkesi savaşın eşiğinde

Kosova'nın kuzeyinde yer alan Kuzey Mitrovica'nın Boşnak Mahallesi'nde Sırplarca kurulan barikatların etrafında durum şimdilik sakinliğini koruyor. Mahalle sakinleri etraftaki yollardan yalnızca yürüyerek geçiş yapabiliyor. Kosova güvenlik güçlerine ait iki devriye arabası, barikatların güneyinde konuşlanmış vaziyette.

DÜNYA 28.12.2022, 00:10
İki Avrupa ülkesi savaşın eşiğinde

Kuzey Mitrovica'da yer alan Boşnak Mahallesi, Türk, Boşnak, Arnavut ve Sırpların birlikte yaşadığı çok etnikli bir yer olarak biliniyor. Mahalle üzerinden geçen yol, barikatlar kurulmadan evvel Mitrovica'nın güneyi ile kuzeyini bağlıyordu.

Diğer barikatlarda alışılanın tersine bu barikatta Sırpların nöbet tutmadıkları gözlendi. Mahalle sakinleri etraftaki yollardan yalnızca yürüyerek geçiş yapabiliyor.

Kosova güvenlik güçlerine ait iki devriye arabası, barikatların güneyinde konuşlanmış vaziyette.

Ayrıca Zveçan Belediyesi yakınlarındaki bir köprüye kurulan ikinci bir barikatın etrafında da Sırpların nöbet tutmadığı ve Kosova güvenlik güçleri ile KFOR (NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü) askerlerinin de olmadığı gözlendi.

Kosovalı yetkililer, barikatları kaldırabilecek kapasiteye sahip olduğunu fakat KFOR'un bu doğrultuda hareket etmesi amacıyla süre tanındığını duyurdu.



Sırbistan-Kosova gerginliği

Eski Sırp polis memurlarından Dejan Pantic'in gözaltına alınmasının akabinde iki ülke arasındaki tansiyon artmıştı.

Bu duruma tepki gösteren Kosovalı Sırplar, geçtiğimiz 10 Aralık'tan beri Bernjak ve Jarinje sınır geçişlerinde oluşturdukları barikatlarda nöbet tutuyor.

AB (Avrupa Birliği), ABD ve NATO, ülkenin kuzeyindeki barikatların kaldırılması ve gerginliğin azaltılması için çağrı yapmış; Sırbistan, KFOR'a Sırp polisi ve ordusunun Kosova'nın kuzeyine yerleştirilmesi için istekte bulunmuştu.

Sırbistan, 2008 senesinde tek taraflı olarak bağımsızlığını duyuran Kosova'yı Sırbistan toprağı olarak görüyor.

Dönem dönem karşı karşıya gelen iki ülke, AB'nin arabuluculuğunda 2011 senesinde başlatılan Priştine-Belgrad Diyalog Süreci çerçevesinde ilişkilerin normalle dönmesi ve nihayetinde Sırbistan ve Kosova'nın birbirlerini tanıması için müşterek yol bulmaya çabalıyor. ​​​

Yorumlar (0)