İİT'den Hindistan'a Cammu Keşmir tepkisi!

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Hindistan'ın, Cammu Keşmir bölgesindeki yeni düzenlemesine tepki gösterdi.

DÜNYA 05.04.2020, 16:32
İİT'den Hindistan'a Cammu Keşmir tepkisi!

İİT, Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde toprak edinme, ikamet ve çalışma haklarının dışarıdan gelen Hindistan vatandaşlarına da tanınmasını öngören yeni düzenlemesine dikkat çekerek, bu adımın bölgenin demografik yapısını değiştirebileceği uyarısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı yaptığı açıklamada, Hindistan yönetiminin, "Cammu ve Keşmir Yeniden Düzenleme Kararı 2020" başlıklı düzenlemeyi kabul etmesiyle ilgili büyük endişe duyduklarını açıkladı.

Açıklamada, yapılacak olan düzenlemeyle tek taraflı olarak geçen yıl 5 Ağustos'ta özel statüsü kaldırılan Cammu Keşmir'deki "korkunç durumun" daha da şiddetleneceği ve bu adımın bölgedeki demografik yapıyı değiştirilebileceği ifade edildi.

Hindistan İçişleri Bakanlığınca kabul edilen ve Cammu Keşmir'de 15 yıl yaşamış Hindistan vatandaşlarına "yerli" statüsü tanınarak bölgede toprak edinme, ikamet ve çalışma hakkı verilmesini öngören düzenleme 31 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Hindistan, geçen yıl 5 Ağustos'ta kabul ettiği anayasa değişikliği ile Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmış, eyalet yönetimini lağvederek bölgeyi merkeze bağlı iki ayrı Birlik Toprağı'na bölmüştü.

Yorumlar (0)