"İfade özgürlüğü" Macron'un işine gelmedi!

Belçika merkezli Politico Europe dergisinde, Fransa’nın "İslam karşıtı köktenci sekülerizmi" eleştirildi. Yazıdan Fransa rahatsız olunca internet sitesinden kaldırıldı.

DÜNYA 03.11.2020, 16:04 03.11.2020, 16:22
"İfade özgürlüğü" Macron'un işine gelmedi!

Belçika merkezli yayın yapan Politico Europe dergisinde, Fransa’daki "İslam karşıtı köktenci sekülerizmi" eleştiren bir yazı, “Fransa yönetiminin rahatsız oluşu” sebebiyle yayından çıkarıldı.

Söz konusu İslam, Hz. Muhammed ve Müslümanlar olunca her türlü hakareti devlet düzeyinde destekleyen ve teşvik eden, Müslümanların ise ifade özgürlüklerini kısıtlayan ve yasaklar getiren Fransa, hiçbir yekilde hakaret içermeyen eleştirileri bile kabullenemiyor.

Dünyanın en popüler politika dergileri içinde yer alan Belçika merkezli Politico Europe'ta yayınlanan “Fransa’nın tehlikeli laiklik dini” başlıklı makale, Fransa’da rahatsızlığa neden olduğu için internet sitesinden kaldırıldı. Politico Europe Yazı İşleri Müdürü Stephen Brown ise, eleştirel yazının, Politico Europe dergisinin “editöryal standartlarına” uymadığı için internet sitesinden sildiklerini iddia etti.

Yazının internet sitesinden kaldırılmasına ilk tepki Fransız siyaset bilimci François Burgat'tan geldi.  Twitter hesabından olayı değerlendiren François Burgat, Politico kabilesinin, Fransız cumhuriyetçilerin baskılarına boyun eğdiğini belirtti.

“Fransa’nın tehlikeli laiklik dini” makalesinde ne vardı?

Akademisyen Farhad Khosrokhavar tarafından “Fransa’nın tehlikeli laiklik dini” başlığıyla kaleme alınan eleştirel makalede, "Fransa’da laikliğin çok aşırı bir biçime evrildiği ve adeta sivil dine dönüştüğü” belirtiliyor ve “Fransa’nın, hem ülke içinde hem de ülke dışında köktenci sekülerizmi sebebiyle ağır bedel ödediği" kaydediliyordu.

Yazısında "Fransa’da 1970’li yıllara varıncaya kadar mevcut ılımlı laikliğin çok aşırı bir biçime evrildiğini, adeta sivil bir dine dönüştüğünü, Bakanların bu sivil laiklik dininin rahibi, cumhurbaşkanının sivil laiklik dininin Papası, entelektüellerin ise sivil laiklik dininin müritleri olduğunu" ifade eden Akademisyen Farhad Khosrokhavar, "İslam’a karşı daha az çatışmacı yaklaşımı bile savunanların kafir sayıldığını" vurguluyordu.

Batı Avrupa’da kutsala hakaretin yasal olduğunu fakat bu özgürlüğü korumanın başka bir şey olduğunu, (Fransa’daki gibi) coşkulu şekilde teşvik etmenin başka bir şey olduğunu dile getiren Farhad Khosrokhavar, bu hakkın, nüfusunun yüzde 6-8’i Müslüman olan bir ülkede ölçülü şekilde kullanılması gerektiğini savunuyordu.

Fransız Müslümanlarının ifade özgürlüklerinin kısıtlandığını kaydeden Farhad Khosrokhavar, "Fransa, yurt içinde ve yurt dışında köktenci sekülerizmi sebebiyle ağır bedel ödüyor.” ifadesini kullanıyordu.

Yorumlar (0)