İdlib yoğun hava saldırıları altında: 6 ölü

Suriye'de Beşşar Esad rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçaklarının dün geceden bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki sivil yerleşimlere düzenlediği saldırılarda 6 sivil hayatını kaybederken, 39 sivil de yaralandı.

DÜNYA 10.06.2019, 11:26 10.06.2019, 11:30
İdlib yoğun hava saldırıları altında: 6 ölü

Suriye'de Beşşar Esad rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçakları, İdlib ilinin Han Şeyhun ilçesi, Temaniye beldesi, Şeyh İdris, Maarşurin ve Et Tüh köyleri, Hama'nın kuzey kırsalında Latamne ile Kefer Zita ilçelerine hava saldırısı düzenledi.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Han Şeyhun ilçesinde işçilerin çalıştığı bir tarla ve Maarşurin köyündeki pazar yerinde dün geceden bu yana düzenlenen saldırılarda toplam 6 sivil hayatını kaybetti, 39 sivil yaralandı.

Sivil Savunma, ölü sayısının artabileceğini ifade etti.

Muhaliflere ait uçak gözlem evi, sosyal medya hesabı üzerinden, Han Şeyhun, Latamine, Kefer Zita ilçeleri ve Maarşurin'e düzenlenen hava saldırılarıyla ilgili yaptığı açıklamada, bu bölgelerin Rusya tarafından hedef alındığına dikkati çekerek, "İki Rus savaş uçağı Hımeymim'den kalkış yaptı." bilgisini paylaştı.

İDLİB’DE NELER OLUYOR?

İdlib ili, Suriye’nin kuzeybatısında yer alıyor. Burası, neredeyse iç savaşın başlangıcından bu yana muhaliflerin kalesi olarak görülüyor. İdlib’in merkezinde iç göç ile birlikte nüfus yaklaşık 4 milyona ulaştı. Mart 2015’te muhaliflerin kontrolüne geçen İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerden biri haline geldi.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleştirilen Astana toplantısında, İdlib ve çevresini ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’ olarak ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sürekli ihlal etmesinin ardından Rusya ve Türkiye, ek mutabakata vardı.

17 Eylül 2018’de Soçi’de imzalanan mutabakata rağmen rejim, destekçilerinin yardımıyla saldırılarına devam ediyor. 25-26 Nisan’da Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Rusya, Türkiye ve İran arasından düzenlenen 12. Toplantı sırasında artış gösteren saldırılar aynı yoğunlukta devam ediyor.

Sivil savunma kaynaklarına göre, 25 Nisan’dan bu yana düzenlenen saldırılarda en az 200 sivil hayatını kaybetti ve 500’den fazla sivil de yaralandı.

17 Eylül 2018’den bu yana Esad rejimi ve destekçilerinin düzenlediği saldırılarda 553 binden fazla sivil de yerlerinden edildi. Esad rejimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya’nın sağladığı hava desteğiyle  ‘İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne geniş çaplı saldırılar düzenledi ve bu saldırılarla 200 kilometrekare civarından bir alan ele geçirildi. Söz konusu bölgeleri rejim güçlerinden geri almak için askeri muhalifler de zaman zaman operasyon düzenliyorlar.

Yorumlar (0)