İdlib saldırılarında iki sağlık merkezi vuruldu

Esad rejimi, ‘İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ sınırları içinde bulunan iki sağlık merkezini vurdu. Saldırılarda biri çocuk 4 sivil hayatını kaybetti.

DÜNYA 28.05.2019, 15:45 28.05.2019, 15:52
İdlib saldırılarında iki sağlık merkezi vuruldu

Beşşar Esad rejimi ‘İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ sınırları içinde bulunan iki sağlık merkezini vurdu. Saldırıda 4 sivil hayatını kaybederken, çok sayıda sivil de yaralandı.

Esad rejimi ordusu ve İran destekli terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, ‘İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ sınırları içinde bulunan Kefrenbil ve Han Şeyhun ilçeleri ile İhsem beldesi, Sufuhen, El Habit, Maretemater, Krisaa, Şeyh Mustafa ve Rekaya köyleri, Hama’nın kuzey kırsalında bulunan Latamine ve Kefer Zita ilçelerine kara ve hava saldırıları düzenledi.

Sivil Savunma kaynaklarından edinilen bölgelere göre, İdlib’in Rekaya köyündeki bir sağlık ocağına ve Kefrenbil ilçesindeki Darü-l Hikme hastanesine rejime ait savaş uçakları tarafından saldırı düzenlendi. Sağlık ocağı ve hastane hizmet veremez hale getirildi.

4 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Sabah saatlerinden bu yana Esad rejimine ait savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırıları, İhsem beldesinde bir çocuk, Maretemater köyünde iki sivil ve Sufuhen köyünde bir sivil olmak üzere toplam 4 sivilin ölümü ile sonuçlandı.  

Esad rejiminin hava saldırılarında son 24 saatte 21 sivil yaşamını yitirdi.

İDLİB GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ

İdlib ili, Suriye’nin kuzeybatısında yer alıyor. Burası, neredeyse iç savaşın başlangıcından bu yana muhaliflerin kalesi olarak görülüyor. İdlib’in merkezinde iç göç ile birlikte nüfus yaklaşık 4 milyona ulaştı. Mart 2015’te muhaliflerin kontrolüne geçen İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerden biri haline geldi.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleştirilen Astana toplantısında, İdlib ve çevresini ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’ olarak ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sürekli ihlal etmesinin ardından Rusya ve Türkiye, ek mutabakata vardı.

17 Eylül 2018’de Soçi’de imzalanan mutabakata rağmen rejim, destekçilerinin yardımıyla saldırılarına devam ediyor. 25-26 Nisan’da Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Rusya, Türkiye ve İran arasından düzenlenen 12. Toplantı sırasında artış gösteren saldırılar aynı yoğunlukta devam ediyor.

Sivil savunma kaynaklarına göre, 25 Nisan’dan bu yana düzenlenen saldırılarda en az 200 sivil hayatını kaybetti ve 500’den fazla sivil de yaralandı.

17 Eylül 2018’den bu yana Esad rejimi ve destekçilerinin düzenlediği saldırılarda 553 binden fazla sivil de yerlerinden edildi. Esad rejimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya’nın sağladığı hava desteğiyle  ‘İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne geniş çaplı saldırılar düzenledi ve bu saldırılarla 200 kilometrekare civarından bir alan ele geçirildi. Söz konusu bölgeleri rejim güçlerinden geri almak için askeri muhalifler de zaman zaman operasyon düzenliyorlar.

Yorumlar (0)