İdlib GAB'da şiddetli saldırı: 17 ölü

Suriye'nin nispeten en sakin olması gereken İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde Esed ve Rusya şiddetli hava saldırıları düzenledi: 3'ü çocuk, 17 sivil öldü.

DÜNYA 22.07.2019, 08:36 22.07.2019, 15:12
İdlib GAB'da şiddetli saldırı: 17 ölü

Baas rejimi lideri Beşşar Esed'e bağlı savaş uçaklarının ve destekçisi Rusya'ya ait savaş uçaklarının, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği yoğun ve şiddetli hava saldırılarında 3'ü çocuk 17 sivil yaşamını yitirdi. Hava saldırılarında en az 10 sivilin ağır yaralandığı öğrenildi.

Beşşar Esed rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçakları, İdlib'in Serakib, Han Şeyhun ve Kefrenbil ilçeleri, Keferruma beldesi, Hiş, Maarşurin, Urim El Cuz, Cibala, Martemater, Ureynibe ve Sutuh Ed Deyr köylerine, Hama'nın kuzey kırsalında Morik ve Kefer Zita ilçeleri ile Cubbeyn, Tel Meleh, Sırmaniye ve Havice köylerine yoğun ve şiddetli hava saldırıları gerçekleştirdi.

Beyaz Baretlilerden (Sivil Savunma) edinilen bilgilere göre, aralarında 3'ü çocuk; Urim El Cuz köyünde 12, Keferruma beldesinde 4, Cibala'da 1 olmak üzere 17 sivil hayatını kaybetti. Serakib ilçesinde de en az 10 sivil yaralandı. 

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içerisindeki söz konusu bölgelere yoğun hava saldırıları sürerken, ölü sayısının artmasından endişe duyuluyor.

Beşşar Esed rejimi karşıtı askerî muhaliflere ait uçak gözlem evi de Kefer Zita, Han Şeyhun, Serakib, Kefrenbil ilçeleri ile Hiş köylerine yapılan saldırıların Rusya'ya ait savaş uçakları tarafından gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Rusya'ya ait savaş uçaklarının öğle saatlerindeki hava saldırısında, Suriye Sivil Savunmasının basın çalışmalarını yürüten ve Anadolu Ajans (AA) için de serbest habercilik yapan Enes Diyab hayatını kaybetmişti. 

Rus saldırıları ile rejim saldırıları nasıl ayırt ediliyor? Suriye'de hava saldırısını kimin düzenlediği nereden biliniyor?

Sivil halka yönelik Suriye'de hava saldırıları gerçekleştiren Beşşar Esed rejimi ile Rus hava kuvvetlerinin bombardımanları birbirinden kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Rus yapımı olan ama eski teknolojiye sahip rejim uçakları saldırılarını yüksek irtifadan gerçekleştiremiyor ve alçalarak hedefe doğru yaklaşıp geniş alanları vuruyor. Rus eski yapımları olan Esed rejimi uçakları ayrıca nokta atış da yapamıyor. Hokta atış yapamadığı için hedefe doğru çok sayıda bomba atılıyor. Mühimmat sayısı fazla tutulduğu için de tahribat daha geniş bir çevreye yayılıyor. Ayrıca Esed rejimi uçakları, saldırı için irtifa kaybederken de aşırı yüksek ses çıkarıyor.

Rus uçakları ise saldırı anında hedefe fazla yaklaşmadığı için jet motoru sesleri yere ulaşmıyor. Rus saldırılarında ilk duyulan ses, bombaların infilak ettiği anda oluyor. Rejim uçakları eski teknolojiye sahip olduğu için bombardıman için hedeflere teker teker ve aralıklarla yaklaşırken, Rus uçaklarının en az ikisi bir arada havalanıp birlikte saldırıyor.

Mühimmat kalıntılarından da anlaşılıyor

Saldırılarda kullanılan mühimmat kalıntıları incelendiğinde eski nesil olanların Esed rejimine, yeni nesil olanların ise Ruslara ait olduğu tespiti yapılıyor. Muhalifler, Rus savaş uçakları ile Esed rejimi savaş uçaklarını, üslerin çevresinde ve ülkenin kilit noktalarına kurulmuş ekipmanları yardımıyla büyük ölçüde tespit edebiliyor.

Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde son durum

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bir bölge. 22 Temmuz 2019 tarihi itibariyle, iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin ve Beşşar Esed'e destek veren Rusya'nın en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti. Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine, Türkiye ve Rusya ek mutabakat yapmıştı.

17 Eylül 2018 tarihinde Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen, Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin yardımıyla saldırılarını sürdürüyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan 2019 tarihinde Rusya, Türkiye ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta devam etti.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Rusya ve Türkiye'nin İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018 tarihinden beri ateşkesi defalarca ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda ise 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

SNHR (Suriye İnsan Hakları Ağı), Baas rejimi lideri Beşşar Esed ve destekçilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlediği saldırılarda 157'si çocuk, 111'i kadın 606 sivilin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşmıştı.

Yorumlar (0)