İdlib'den yine acı haber: 8 sivil öldü

Suriye'de Esad rejimi, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne dün gece geç saatlerde düzenlediği saldırı düzenledi. Saldırıda 8 sivil hayatını kaybetti. .

DÜNYA 12.06.2019, 12:10
İdlib'den yine acı haber: 8 sivil öldü

Beşşar Esad rejimi, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki" sivil yerleşimlere dün gece geç saatlerde hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 8 sivil yaşamını yitirdi. 

Esad rejime ait savaş uçakları, İdlib ilinin güneyindeki Kefer ayn, Has ve Tebbiş köylerine gece geç saatlerde yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi.

Ölenlerin sayısı artabilir 

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinden edinilen bilgiye göre, İdlib’in güneyindeki Has'da 2, Tabbiş'te 1 ve Kefer Ayn köyünde 5 olmak üzere toplam 8 sivil hayatını kaybetti. 

Sivil savunma ekipleri, Kefer Ayn beldesine gerçekleşen hava saldırılarının çok şiddetli olduğunu ve ölenlerin sayısının yükselebileceğini aktardı.

Son 3 günde Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın "İdlib Gerginliği Azaltma bölgesi" sınırları içerisindeki yerleşimlere yönelik kara ve hava saldırılarında 28 sivil yaşamını yitirmişti. 

İdlib'de ne oluyor?

İdlib ili, Suriye’nin kuzeybatısında yer alıyor. Burası, neredeyse iç savaşın başlangıcından bu yana muhaliflerin kalesi olarak görülüyor. İdlib’in merkezinde iç göç ile birlikte nüfus yaklaşık 4 milyona ulaştı. Mart 2015’te muhaliflerin kontrolüne geçen İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerden biri haline geldi.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleştirilen Astana toplantısında, İdlib ve çevresini ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’ olarak ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sürekli ihlal etmesinin ardından Rusya ve Türkiye, ek mutabakata vardı.

17 Eylül 2018’de Soçi’de imzalanan mutabakata rağmen rejim, destekçilerinin yardımıyla saldırılarına devam ediyor. 25-26 Nisan’da Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Rusya, Türkiye ve İran arasından düzenlenen 12. Toplantı sırasında artış gösteren saldırılar aynı yoğunlukta devam ediyor.

Yorumlar (0)