İdlib'de sivil kayıplar artıyor

Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'ya ait savaş uçakları, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki yerleşim yerlerine hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Rusya ve rejim tarafından en son düzenlenen hava saldırılarında 7 sivil hayatını kaybetti.

DÜNYA 29.07.2019, 14:52
İdlib'de sivil kayıplar artıyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'ya ait savaş uçakları, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki yerleşim yerlerine yoğun bir şekilde hava saldırıları gerçekleştirmeye devam ediyor. En son gerçekleştirilen saldırılar, 7 sivilin hayatını kaybetmesine yol açtı.

Muhaliflere ait uçak gözlemevi, Esed rejimi tarafından İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki Hama ilinin Latmin köyüne, Rusya tarafından da Kefer Zita ilçesine hava saldırıları gerçekleştirildiğini kaydetti.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarından edinilen bilgiye göre, sabah saatlerinde gerçekleştirilen hava saldırılarında Hama'nın Kefer Zita ilçesinde 5 ve Latmin köyünde 2 olmak üzere toplam 7 sivil hayatını kaybetti. 

Yoğun hava saldırıları sürerken, ölü sayısının artmasından kaygı duyuluyor.

Esed rejimi ve Rusya'nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne geçen hafta başından bu yana düzenlediği hava ve kara saldırılarında yaşamını yitiren sivil sayısı 115'i geçti.

Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde neler oluyor?

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bir bölge. 22 Temmuz 2019 tarihi itibariyle, iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin ve Beşşar Esed'e destek veren Rusya'nın en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti. Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine, Türkiye ve Rusya ek mutabakat yapmıştı.

17 Eylül 2018 tarihinde Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen, Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin yardımıyla saldırılarını sürdürüyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan 2019 tarihinde Rusya, Türkiye ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta devam etti.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Rusya ve Türkiye'nin İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018 tarihinden beri ateşkesi defalarca ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda ise 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

SNHR (Suriye İnsan Hakları Ağı), Baas rejimi lideri Beşşar Esed ve destekçilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlediği saldırılarda 157'si çocuk, 111'i kadın 606 sivilin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşmıştı.

Yorumlar (0)