İdlib'de körüne korona savaşı!

Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarında sağlık tesislerinin büyük hasar gördüğü İdlib kentinde tek bir tanı kiti bulunmamasına rağmen koronavirüse karşı tedbir almak için olağanüstü çaba sarf ediyor.

DÜNYA 25.03.2020, 10:04
İdlib'de körüne korona savaşı!

Uluslararası kamuoyunda "Beyaz Baretliler" olarak bilinen Sivil Savunma, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarında sağlık sektörü neredeyse "iflas eden" İdlib vilayetinin merkezinde Covid-19 (yeni tip koronavirüs) karşı dezenfeksiyon ve halkı bilinçlendirme amaçlı çalışmalarına devam ediyor.

Sivil Savunma ekipleri, yerli sivil toplum kuruluşlarından Menekşe Derneği'nin katkılarıyla, İdlib şehir merkezindeki kamu binalarında, okullarda ve hastanelerde ilaçlama yaptı.

Menekşe Derneği'nin sivil koruma ekip sorumlusu Abdulbaki el-Marri, "Derneğimiz koronavirüse karşı tedbir programlarını en üst seviye çıkardı.

Önleyici dezenfeksiyon ve ilk yardım konularında çalışmalarda bulundu." ifadelerini kullandı.

Abdulbaki el-Marri, "İdlib kent merkezde bulunan Saat Kulesi Kavşağı'nda insanlara koronavirüs belirtilerini ve önleyici yöntemleri anlatarak bilinçlendirme faaliyeti düzenledik." şeklinde konuştu.

Beyaz Baretliler, söz konusu çalışmalara hafta başında başlamış, şehir merkezindeki en canlı noktalardan Saat Kulesi Kavşağı, 30. cadde, Kusur ile Cela caddelerinde geniş çaplı dezenfeksiyon yapmıştı. 

Gönüllülerden Firas Halife, İdlib'de virüs için tespit kitleri bulunmadığını ifade ederek, DSÖ'ye (Dünya Sağlık Örgütü) yardım çağrısında bulunmuştu.

İdlib'de son durum

Hatay ilinin Reyhanlı ilçesinin karşısındaki İdlib şehrinin merkezi ve çevre ilçelerinin nüfusu, 1 milyon 450 bin idi. Beşşar Esed rejimi ve destekçileri İran ile Rusya'nın son dönemdeki saldırıları sebebiyle, hem İdlib genelinden şehir merkezine, hem de merkezden kuzeye doğru göç dalgası oluşmuştu.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin (İran destekli terör grupları ile Rusya'nın hava saldırıları) 2019 yılının Mayıs ayından bu tarafa gerçekleştirdiği saldırılarda, İdlib kentinin önemli ilçeleri Beşşar Esed rejiminin eline geçerken, 2019 yılının Ocak ayından bu tarafa 2 milyona yakın sivil yerinden edildi ve ateşkesin imzalandığı Soçi mutabakatı tarihi olan 17 Eylül 2018'den bu tarafa gerçekleştirilen saldırılarda yaklaşık 2.000 sivil hayatını kaybetti.

Beşşar Esed rejimi bölgesinde önlemler

Beşşar Esed rejiminin haber ajansı SANA'nın dünkü haberine göre, Beşşar Esed rejiminin Sağlık Bakanı Nizar Yazıcı, Suriye'ye yurt dışından dönen bir yolcuda Covid-19 (yeni tip koronavirüs) saptandığını duyurmuştu.

Beşşar Esed rejimi, dün kontrolündeki bölgelerde 18.00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Yorumlar (0)