İdlib'de katliam sürüyor: 50 ölü

Rusya ve Beşşar Esed rejiminin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne yönelik hava saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısı 50'ye ulaştı.

DÜNYA 23.07.2019, 08:41
İdlib'de katliam sürüyor: 50 ölü

Baas rejimi lideri Beşşar Esed'e bağlı savaş uçakları ve destekçisi Rusya'ya ait savaş uçakları, Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki Marratinnuman, Serakib, Bıdama, Keferenbil ilçeleri ile Keferruma beldesine gün boyu kesintisiz bir şekilde hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda yaşamını yitiren sivillerin sayısı 50'ye yükseldi. 

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İdlib'in Marratinnuman ilçesindeki pazar yerine gerçekleştirilen hava saldırısında hayatını kaybeden sivillerin sayısı 31'den 39'a yükseldi.

Esed rejimi tarafından Serakib ilçesinde bir pazar yerine düzenlenen hava saldırılarında 7, Bıdama ilçesinde 1, Keferenbil ilçesinde 1 ve Keferruma beldesinde 2 sivil hayatını kaybetti. Böylece gün boyu kesintisiz bir şekilde devam eden hava saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 50'ye ulaştı.

Son 2 günde 67 sivil hayatını kaybetti

Sivil Savunma'nın Serakib ilçesinde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Ölü sayısının artmasından kaygı duyuluyor. 

Son 2 günde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşim birimlerine gerçekleştirilen hava saldırılarında 67 sivil hayatını kaybetti. 

Askeri muhaliflere ait uçak gözlemevinin yaptığı açıklamaya göre, Marratinnuman ilçesine yapılan saldırıları Rusya'ya ait savaş uçakları düzenlerken, Serakib, Bidama, Keferenbil ilçeleri ile Keferruma beldesindeki saldırılar ise Esed rejimi tarafından gerçekleştirildi.

Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde son durum

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bir bölge. 22 Temmuz 2019 tarihi itibariyle, iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin ve Beşşar Esed'e destek veren Rusya'nın en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti. Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine, Türkiye ve Rusya ek mutabakat yapmıştı.

17 Eylül 2018 tarihinde Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen, Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin yardımıyla saldırılarını sürdürüyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan 2019 tarihinde Rusya, Türkiye ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta devam etti.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Rusya ve Türkiye'nin İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018 tarihinden beri ateşkesi defalarca ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda ise 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

SNHR (Suriye İnsan Hakları Ağı), Baas rejimi lideri Beşşar Esed ve destekçilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlediği saldırılarda 157'si çocuk, 111'i kadın 606 sivilin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşmıştı.

Yorumlar (0)