"İdlib'de anlaşmalar ihlal edilmiyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Beşşar Esed rejiminin İdlib'de gerçekleştirdiği operasyonun Türkiye ile yapılan anlaşmaları ihlal etmediğini söyledi.

DÜNYA 26.08.2019, 13:58 26.08.2019, 14:04
"İdlib'de anlaşmalar ihlal edilmiyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib'de Beşşar Esed rejimi ile Rusya'nın beraber düzenlediği operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lavrov, "Han Şeyhun ve çevresindeki alan da dahil olmak üzere İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde yaşananlara gelirsek, desteğimizi alan Suriye ordusu herhangi bir anlaşmayı ihlal etmiyor. Hatırlatmak isterim ki herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını (Rusya) Devlet Başkanı Vladimir Putin defalarca söyledi." dedi.

Diğer bir yandan Lavrov, Türkiye'ye İdlib'de ortak devriye çalışması yürütülmesini önerdiklerini ancak bu konuda şimdilik bir anlaşma sağlanamadığını bildirdi.

Kremlin'den de açıklama geldi

Kremlin'den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki endişelerini anladıkları ancak İdlib'de militanların saldırılarındaki artışın da endişe verici olduğu kaydedildi. 

Açıklamada, "Putin, Erdoğan'ın İdlib endişelerini anlıyor ancak artan militan saldırıları nedeniyle de kaygılı." ifadesine yer verildi. 

Rejim Han Şeyhun'u ele geçirmişti

Beşşar Esed rejimi güçleri, İdlib'e bağlı Han Şeyhun ilçesine girmek için operasyon başlatmıştı. 

Rejim güçleri, Han Şeyhun ilçesine batı yönünden girişte bulunan Fakir ve Nimr kontrol noktalarını ele geçirdikten sonra, Hazzanat noktasını da almış ve ilçeyi her yönden çevrelemişti. Böylece Han Şeyhun'u kuzeydoğusundan da kuşatan rejim güçleri, ilçeyi ele geçirmişti.

Han Şeyhun'un yanı sıra güneyindeki Morik ve Kefer Zita ilçeleri de rejimin kuşatmasında kalmıştı.

112 bin sivil yerinden edildi

Han Şeyhun ilçesi, 4 Nisan 2017 tarihinde Beşşar Esed rejiminin düzenlediği kimyasal saldırının ardından dünya gündemine oturmuştu. Sarin gazı saldırısı, 100'den fazla sivilin hayatını kaybetmesine, 500'den fazla sivilin yaralanmasına neden olmuştu.

Kimyasal saldırının ardından ABD, 7 Nisan günü rejime ait Şayrat askeri hava üssünü vurmuştu. 

Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruşturma misyonu (JIM), 6 Eylül 2017'de Han Şeyhun'da sarin gazı kullanıldığını, 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından gerçekleştirildiğini doğrulamıştı.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Han Şeyhun'u da içeren alanı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan etmişti.

Fakat Han Şeyhun, Beşşar Esed rejimi ve destekçileri tarafından düzenlenen yoğun saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. 

Yaklaşık 112 bin sivilin yerinden edildiği Han Şeyhun ilçesinin merkezinde şu an sivil bulunmuyor.

Yorumlar (0)