İç savaşın gölgesinde yükselen Suriye Narkotik Devleti

Amerika’nın önde gelen gazetelerinde yayınlanan bir makalede Suriye’deki Esad rejimine yakın isimlerin ülkeyi devasa bir uyuşturucu devletine dönüştürdüğü aktarıldı. Yasa dışı uyuşturucu üretip satmak konusunda benzerlerini geride bırakmaya doğru ilerleyen Suriye artık narko-devlet olarak biliniyor. 

DÜNYA 06.12.2021, 10:05
İç savaşın gölgesinde yükselen Suriye Narkotik Devleti

Uluslararası gazetede yayınlanan makalede, Suriye’de 10 sene süren iç savaşın külleri üzerinde yükselen Beşşar Esad ve ortaklarının ülkede yasa dışı uyuşturucu üretip sattığı biliniyor. Ele geçirilen bilgilere göre bu uyuşturucu ticaretinin boyutu ise milyarlarca dolara ulaşıyor. Uyuşturucu endüstrisi üzerinden yapılan ihracat ile ülke, yasal ihracatı tamamen geride bıraktı. 

Suriye, bir numaralı uyuşturucu devleti oldu 

Dünyanın en yeni uyuşturucu devleti Suriye’deki üretim, başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer Arap ülkelerinde kullanılan uyarıcı haplardan oluşuyor. Üretim faaliyetleri, ülke genelinde hemen her şehirde bulunan üretimhanelerde üretiliyor ve ardından paketleme tesislerine götürülerek burada paketleniyor. Yurt dışındaki ağlara buradan gönderilen maddelerin lojistik desteğini ise kaçakçılık ağı sağlıyor. 

10 farklı ülkenin polis yetkilileri, bölgesel ve uluslararası uyuşturucu uzmanları ve uyuşturucu ticareti konusunda söz sahibi ABD ve Suriyeli kişilerle yapılan görüşmeler sonrasında üretim ve dağıtımın büyük kısmının Suriye’deki rejimin güçlü figürlerinden olduğunu; Esad’ın kardeşi Mahir Esad tarafından komuta edildiğini aktarıyor. Suriye Silahlı Kuvvetleri Dördüncü Zırhlı Tümeni tarafından gerçekleştirilen üretim ve paketleme sonrasında aktarımlar çeşitli yollarla yapılıyor.  

Yayınlanan makalede Dördüncü Zırhlı Tümeni ve bu birimin komutanı Tümgeneral Hasan Bilal, uyuşturucu ticareti ağının sinir sistemi olarak belirtiliyor. Endüstrinin diğer figürleri arasında da Hizbullah’a ve rejime yakın iş insanları, soy isimleri sayesinde tüm yasa dışı faaliyetleri gerçekleştirebilen akrabalar bulunuyor.  



Uyuşturucu ticaretinin amacı, nakit paraya hızlı ulaşım 

İş dünyası ve siyaset figürleri, ülke ekonomisini yıkan; halkın hızlı şekilde fakirleşmesine sebep olan iç savaş sonrasında ABD’nin ekonomik yaptırımlarını aşarak nakit paraya daha hızlı ulaşmak için uyuşturucu ticaretine başladı. Yasal ticaretin geri planda tutulduğu ve uyuşturucuya yönelindiği ülkede sıcak ve hızlı para dönmesi, iş dünyasında olan hemen herkesin bu sektöre yönelmesini sağladı.  

Suriye’de iç savaşın hakim olduğu son yıllarda Suudi Arabistan’da, İtalya’da ve Yunanistan’da ele geçirilen milyonlarca uyuşturucu hapın büyük kısmının Suriye kaynaklı olduğu ortaya çıktı. 2020 senesinde İtalya’da 84 milyon; 2021 senesinde ise Malezya’da 94 milyon kadar uyarıcı hap ede geçirildi. Yetkililer, ele geçirilen hapların, Suriye’nin uyuşturucu ticaretinin yalnızca küçük bir bölümü olduğunu kaydetti.  

Kaçakçılık ağının büyük kısmı uyuşturucu için 

Konunun uzmanları, ülkede kurulan kaçakçılık ağının büyük kısmının uyuşturucu için kullanıldığını aktarıyor. Sorunun çözümü hakkında bazı maddeleri masaya yatıran uzmanlar, uyuşturucuyla mücadele konusunda en büyük sorunun, bu faaliyeti sonlandırmak istemeyen ve sıcak para akışından memnun olan rejimin bulunması olduğunu ifade ediyor. 

ABD eski Başkanı Donald Trump döneminde Suriye temsilciliğinde bulunan Joel Rayburn de konu hakkında zamanında şu değerlendirmelerde bulunmuştu: “İş birliği için Suriye rejimiyle anlaşmanın bir mantığı yok. Rejim, ülkedeki uyuşturucuyu ihraç ediyor. Ülkede uyuşturucu kartelleri görmezden gelinmiyor çünkü rejimin kendisi büyük bir kartel.” 

Yorumlar (0)