IAEA Başkanı Amano hayatını kaybetti

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Yukiya Amano, 72 yaşında hayatını kaybetti.

DÜNYA 22.07.2019, 11:40 22.07.2019, 11:47
IAEA Başkanı Amano hayatını kaybetti

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) sekreteryasından yapılan açıklamada, IAEA Başkanı Yukiya Amano'nun hayatını kaybettiği bilgisinin üzüntüyle öğrenildiği bildirildi.

Başkanın vefatından önce görevi bırakmayı düşündüğü belirtilen açıklamada, bu nedenle yönetim kuruluna sunulmak üzere kaleme aldığı mektuptan bir alıntı da kullanıldı. 

Amano, kaleme aldığı mektubunda, üye ülkelerin desteği ve kurum çalışanlarının büyük özverisiyle birlikte ajansın, atom enerjisinin barışçıl yollarla kullanılması hedefi için önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Çalışmalarımızdan gurur duyuyorum, ajansa üye ülkelere ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum." ifadesine yer verdi. 

Japon diplomat Amano, 2009 yılından beri IAEA'nın başkanlığını yürütüyordu.

Görevden ayrılacağını açıklamıştı 

Reuters, geçen hafta Amano'nun sağlık sorunları sebebiyle Mart 2020'de görevinden ayrılacağını açıklamıştı. 

Normal koşullarda Amano'nun görev süresi 30 Kasım 2021'de dolacaktı.

IAEA'nın sorumlulukları arasında, Tahran'ın dünyanın başlıca güçleriyle 2015 yılında imzaladığı ancak ABD'nin Mayıs 2018'de çekildiği nükleer anlaşmadaki kısıtlamaları denetlemek de bulunuyor. 

Yukiya Amano'nun olası halefleri arasında, daha önce Japon diplomatla bu görev için yarışan Arjantin'in IAEA nezdindeki büyükelçisi Rafael Grossi ve IAEA'nın baş koordinatörü Romen Cornel Fetura'nın isimleri geçiyor. 

Yorumlar (0)