Husiler Güney Kore ve Suud gemisi kaçırdı!

Suudi Arabistan'ın liderlik yaptığı Yemen'deki Husi karşıtı koalisyon, Pazartesi günü Husilerin Kızıldeniz'de bir gemi kaçırdığını açıkladı.

DÜNYA 19.11.2019, 10:35
Husiler Güney Kore ve Suud gemisi kaçırdı!

Husi karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Türki el-Melki, Suudi Arabistan medyasına yaptığı açıklamada Yemen'de hükümet karşıtı ayrılıkçı Husilerin Kızıldeniz'de bir gemi kaçırdığını açıkladı. Kaçırılan gemi, Güney Kore'ye ait bir sondaj kulesini çekiyordu. Albay, gemide kaç kişilik bir mürettebatın bulunduğunu açıklamadı.

Güney Kore, iki gemisinin kaçırıldığını duyurdu

Güney Kore de iki gemisinin kaçırıldığını, bunlardan birisinin römorkör, diğerinin ise kum tarak gemisi olduğunu ve iki gemide de birer Güney Koreli bulunduğunu açıkladı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, kum tarak gemisindeki 4 kişilik başka bir mürettebatın daha olduğunu ancak milliyetlerinin bilinmediğini duyurdu.

Her iki gemi de Güney Koreli inşaat firması Woongjin Development'a ait. Suudi Arabistan'a ait bir römorkör ve gemideki 10 kişi de kaçırılan iki Güney Kore gemisiyle birlikte Husilerin eline düştü.

Husiler üç gemiye el konulduğunu açıkladı

Husilere ait El-Mesire televizyon kanalı, Ukban adası yakınlarında üç gemiye el konulduğunu, bir geminin ise Suudi Arabistan'a ait olduğunu açıkladı. Kanal, gemilerin Yemen'e ait Salif limanına götürüldüğünü belirtti.

Kore Donanması gemi yolladı

Kızıldeniz'de korsanlık karşıtı operasyonlar düzenleyen ve Umman yakınlarında bulunan Güney Kore Donanması'na ait bir gemi, korsanlık olayının gerçekleştiği yere gönderildi.

"Mürettebata iyi davranılıyor"

Ayrılıkçı Husilerin önde gelen liderlerinden olan Muhammed Ali el-Husi, Reuters'e "şüpheli bir gemiye" el konulduğunu ve mürettebata iyi davranıldığını açıkladı.

El-Husi, "Kıyı güvenliklerimiz geminin saldırgan bir ülkeye mi yoksa Güney Kore'ye mi ait olduğunu inceliyor. Gemi eğer Güney Kore'ye aitse yasal işlemler tamamlandıktan sonra serbest bırakılacak" dedi.

Koalisyon "terörist operasyonu" diye niteledi

Koalisyon sözcüsü Albay el-Melki, gemilerin kaçırılmasının bir "terörist operasyonu" olduğunu ve uluslararası denizcilik ve dünya ticaretine bir tehdit oluşturduğunu söyledi. 

Suudilerin liderlik ettiği koalisyon, Mart 2015'te Husilerin hükümeti devirmesi ile Yemen'e girmişti. Husi güçleri, Yemen kıyılarının büyük kısmından uzaklaşılsa da ülkenin en büyük Kızıldeniz limanı olan Hudeyde şehri hâlâ Husilerin elinde. Hudeyde, aynı zamanda Husilerin donanması için de üs görev görüyor.

Husiler geçmişte de Yemen kıyısından geçen gemileri hedef aldı. Yemen, Süveyş Kanalı ile Hint Okyanusu'nu Akdeniz'e bağlayan Kızıldeniz kıyısındaki konumu ile dünyanın en yoğun petrol tankeri rotalarından biri için önemli bir nokta.

Yorumlar (0)