Hükümeti kurma görevi Bakan Üstel'e verildi

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümeti oluşturma görevini UBP (Ulusal Birlik Partisi) Girne Milletvekili ve İçişleri Bakanı Ünal Üstel'e verdi.

DÜNYA 09.05.2022, 22:15 10.05.2022, 09:21
Hükümeti kurma görevi Bakan Üstel'e verildi

Görevlendirmeyi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Bürosu bildirdi.

Gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Tatar, saat 17.30'da Başbakan ve UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu'nu Cumhurbaşkanlığı'nda ağırladı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Tatar, Sucuoğlu ile istişareler yaptıktan sonra, Anayasa'nın 106'ıncı maddesinin 2. fıkrasına dayanarak Üstel'i yeni hükümeti oluşturmakla görevlendirdi." ifadeleri kullanıldı.

Anayasa'nın 106'ıncı maddesinin 2. fıkrası 'Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu’nu oluşturma görevini, güvenoyunu alabilecek bir grup başkanına veyahut milletvekiline verebileceğini' kapsıyor. Anayasa'ya göre, Üstel'in Bakanlar Kurulu'nu 15 gün içerisinde Cumhurbaşkanı'na sunması veyahut görevi iade etmesi talep ediliyor.

Hükümet istifa etmişti

KKTC'de Başbakan Faiz Sucuoğlu, YDP, DP ve UBP'den oluşan koalisyon hükümetinin istifasını Tatar'a 30 Nisan'da sunmuştu.

Tatar, geçtiğimiz hafta Meclis'te temsil hakkı bulunan siyasi parti temsilcileriyle görüşme yaparak, hükümeti oluşturma görevini güvenoyu alabilecek bir vekile vereceğini ve erken seçimin alternatif olarak görülmediğini duyurmuştu.

Seçim neticeleri

Ülkede 23 Ocak tarihinde gerçekleştirilen erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54'luk oy oranıyla ilk sırada tamamlamıştı.

CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi) yüzde 32,4, DP (Demokrat Parti) yüzde 7,41, YDP (Yeniden Doğuş Partisi) yüzde 6,39, HP (Halkın Partisi) yüzde 6,68 oy almıştı. Bu neticelere göre 50 kişiden oluşan Cumhuriyet Meclisi'nde UBP'nin 24, CTP'nin 18, DP'nin 3, HP'nin 3, YDP'nin ise 2 sandalyesi bulunuyor.

Yorumlar (0)