"Hükümet kurmak zor" dedi, adaylıktan çekildi!

Lübnan'da kurulacak hükümete başkanlık için adaylar arasında bulunan Muhammed es-Safadi, adaylıktan çekildiğini duyurdu. Safadi, "Tüm siyasi partilerin desteklediği homojen bir hüükmet kurmak zor." dedi.

DÜNYA 17.11.2019, 10:16
"Hükümet kurmak zor" dedi, adaylıktan çekildi!

Lübnan resmi haber ajansı NNALEB'te bulunan haberde, ülkede siyasi taraflar arasındaki görüşmelerin neticesinde başbakanlık için uygun görüldüğüne ilişkin yapılan açıklamaların ardından Muhammed es-Safadi, adının başbakan adayları arasından çıkarılmasını istedi. 

Hariri'nin geçen günlerde yeni bir kabine kurulması amacıyla görüşmelerde bulunduğuna dikkat çeken Safadi, bu görevden kendisinin mazur görülmesini talep ederek, "Ülkedeki durumun artık ne beklemeye ne polemiğe ne de ek istişarelere tahammülü kalmıştır." ifadesini kullandı. 

Adaylıktan çekilme gerekçesini açıklayan Safadi, şunları söyledi:

"Ekonomik ve finansal bozulmaya son verecek acil kurtarma önlemlerini alacak ve sokağın arzularına yanıt vermesini sağlayacak, tüm siyasi partilerin desteklediği homojen bir hükümet kurmanın zor olduğunu hissettim." olarak gösterdi. 

Safadi, açıklamayı başta Hariri olmak üzere çeşitli tarafların adıyla ilgili açıklamalarına yanıt olarak yaptığını belirtti.

Protesto gösterileri sürüyor

Lübnan'da bir aydır devam eden protestolar sonunda hükümet istifa etmek durumunda kalmıştı. Fakat ardından gelen süreçte yeni hükümet kurulması amacıyla gerçekleştirilen görüşmelerden kesin bir sonuç çıkmadı. 

Bu gelişmelerin gölgesinde ülkede protesto gösterileri de sürüyor. Protestocular, iç savaşın sona erdiği 1990 yılından beri yönetimi paylaşan siyasî partilerin oluşturduğu kabine yerine teknokratlardan meydana gelen bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet oluşturulması, erken seçime gidilmesi, yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanması gibi taleplerde bulunuyor.

Ne olmuştu?

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, 29 Ekim günü istifa ettiğini açıklamıştı.

Hariri, başkent Beyrut'taki evinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Lübnan'da devam eden hükümet karşıtı protestolar nedeniyle istifasını Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a sunacağını belirtmişti. 

Ülkeyi güvenlik ve yaşam tehlikelerine karşı korumak amacıyla insanların sesini dinlemeye ve çıkış yolları aramaya çalıştığını kaydeden Hariri, bütün çabalarına rağmen çıkmaz yola girildiğini ifade etmişti. 

Hariri, "Lübnanlıların iradesi doğrultusunda istifamı sunmak üzere Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gidiyorum. Tüm siyaset ortaklarıma sesleniyorum: Bugünkü sorumluluğumuz Lübnan'ı nasıl koruyacağımız ve ekonomisini nasıl kalkındıracağımızdır. İstifamı, Cumhurbaşkanı Avn ve tüm Lübnanlıların takdirine bırakıyorum. En önemlisi Lübnan'ın onuru ve güvenliğidir." açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar (0)