Huawei yasakları genişliyor!

ABD, Huawei için uygulamaya koyduğu yasakların kapsamını genişletmek için çeşitli çalışmalar yürütüyor.

DÜNYA 26.01.2020, 11:37
Huawei yasakları genişliyor!

Geçtiğimiz yıl ABD'nin Çinli teknoloji şirketi Huawei'ye uygulamayı planladığı yasak ve ambargolar gündeme oturmuştu. Gelen yeni haberlere göre ise Huawei'ye uygulanacak olan yasakların boyutu artacak.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Bloomberg'e yaptığı açıklama doğrultusunda, ABD hükümetinin Huawei'ye yönelik yasakların kapsamını genişletmek için çalıştığını söyledi. Buna göre, Huawei ürünlerinin ABD teknolojilerinden yararlanması yasaklanacak. Bunun yanı sıra ABD hükümeti bir adım daha ileri giderek, Huawei ürünlerinin yasaklanmasını da içerecek şekilde yasağın kapsamını genişletecek bir kararname çıkarmaya hazırlanıyor. Fakat uzmanlar, bu yasakların ABD ulusal güvenliğini güçlendirmek yerine, teknoloji şirketlerinin rekabetçi konumunu sarsarak, ülkeye zarar vereceğini düşünüyor.

ABD'li yarı iletken üreticisi şirketler ise, ABD'nin koymayı planladığı yeni yasakların verimsiz olacağını vurgulayarak, Huawei'nin ABD dışındaki ülkelerin tedarikçilerinden ihtiyaç duyduğu teknolojiyi sağlayabileceğini söylüyor.

Diğer bir problem ise, bütün bu yasaklar doğrultusunda Çin'in misilleme yapabilmek adına, bütün Çin pazarını ABD şirketlerine kapatma ihtimali olarak görülüyor.

Dünyanın en büyük piyasası olan Çin pazarı başta Apple olmak üzere, birçok teknoloji devi şirket için büyük öneme sahip. Diğer yandan alınan yeni yasak kararlarının yakın zamanda ABD hükümeti tarafından açıklanacağı da söylentiler arasında.


 

Yorumlar (0)