Huawei, Çin'de Uygurların tespit edilmesini sağlayan teknolojinin patenti için başvurdu!

Çinli teknoloji firması Huawei'nin, yayalar arasında Uygur Türkü olanları tespit eden bir sistemin patentini almak adına başvuru gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

DÜNYA 14.01.2021, 00:10 15.01.2021, 09:21
Huawei, Çin'de Uygurların tespit edilmesini sağlayan teknolojinin patenti için başvurdu!

Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir araştırma firmasının paylaştığı belgede, Huawei'nin başvuru yaptığı görülüyor.

Çinli diğer teknoloji firmaları da buna benzer başvurularda bulunmuştu.

Markanın yetkili isimleri, daha evvel hiçbir teknolojik sistemlerinin etnik grupları belirlemek için tasarlanmadığını belirtti.

Firma, an itibarıyla patenti değiştirme planları peşinde.

Beden hareketleri

Huawei, söz konusu sistemin patentini almak için, Temmuz 2018 tarihinde başvuru yaptı.

Patent başvurusunda, dışarıda gezmekte olan yayaların görsellerini analiz eden yapay zekanın sağladığı makine öğrenme yolları tanımlanıyor.

Bahse konu özellik, vücudun farklı duruş ve hareketlerinin neticeleri nasıl etkilediği üzerinde duruyor. Örneğin, bir şahıs oturuyorsa ya da ayakta duruyorsa, bunu belirleyebiliyor.

Fakat belge, bir kişinin hedef alınabilecek özelliklerine de değiniyor. Bunların arasında 'ırk'a dair değinmeler de var.

Şirket sözcüsü, bu atfın belgeye eklenmemesi gerektiğini belirtti.

Sözcü, "Şirketimiz her türlü ayrımcılığa karşı duruyor." dedi ve şu ifadeleri kullandı:

"Kişilerin ırklarının belirlenmesi, Ar-Ge projesinin hiçbir zaman bir parçası değildi. Başvuruya asla ilave edilmemeliydi. Bunu değiştirmek adına çalışmalar yürütüyoruz."

Yüz tanıma yazılımı

Temmuz 2019 tarihine ait belgede, yüz tanıma algoritmasının 'güvenlik koruma' yöntemlerinin daha etkin kullanılması araştırılıyor. Örnek vermek gerekirse, 'ileri yaşlı, gözlüklü ve sakalları olan bir Uygur' şeklinde tanımlamalar yapılabiliyor.

Irksal etiketleme

Haziran 2019 tarihine ait patentte ise, veri tabanında hatalı olarak etiketlenen yüz resimlerinin tekrar etiketlenmesinin yollarını belirliyor.

Bahse konu belgede, sınıflandırmanın ırksal özellikleri baz alabileceği kaydediliyor. Örneğin, 'Uygur, Han, Uygur-değil, Han-değil' şeklinde.

Yorumlar (0)