Hong Konglu ünlü eylemciye şok engel!

Hong Kong Seçim Komisyonu, aylardır süren eylemlerde önemli bir figür olarak öne çıkan 23 yaşındaki Joshua Wong'un seçimlerde aday olmasını engelledi.

DÜNYA 29.10.2019, 11:55
Hong Konglu ünlü eylemciye şok engel!

Demokrasi yanlısı Hong Konglıu aktivist Joshua Wong, Salı günü yaptığı açıklamada Hong Kong'daki yerel konsey seçimlerine katılmaktan men edildiğini açıkladı. Seçimler, Kasım ayında yapılacak.

"Yerel yönetim propagandası" yüzünden geçersiz


23 yaşındaki Hong Konglu eylemci Joshua Wong

Hong Kong Seçim Komisyonu, Wong'un adaylığının 'geçersiz' olduğunu belirtti. Hong Kong hükümeti de, Wong'un seçim kanunlarındaki yeterlilikleri sağlayamadığı için aday olamayacağını açıkladı.

Hong Kong hükümeti yayınladığı açıklamada, kim olduğunu açıklamadan Joshua Wong'un adaylığının geçersiz olduğunu duyurdu. Hükümet, adayın "Hong Kong için yerel yönetim propagandası" yaptığını, bu propagandanın ise adayların, şehre ve anayasaya bağlılık yeminine ters düştüğünü belirtti.

Wong, 2014'ten beri oldukça ön planda

Wong, 2014'teki demokrasi yanlısı Şemsiye Hareketi'nin lider figürlerinden de biriydi. 23 yaşındaki eylemci, seçimlere katılması yasaklanan tek aday olduğunu açıkladı. Wong ve diğer demokrasi yanlısı eylemciler, daha önce yapılan seçimlerde de aday olmaktan men edilmişti.

Joshua Wong, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kasım'daki bölge konseyi seçimlerinden men edilen tek kişiyim, Laura Aron adaylığımı geçersiz kıldı. Bu durum, Pekin'in seçimleri siyasi sansür ve incelemeyle nasıl manipüle ettiğinin kanıtıdır" şeklinde konuşarak durumu protesto etti.

Wong, 21 Haziran'da bir polis merkezi önünde halkı kışkırtmak ve izinsiz bir toplantı gerçekleştirmek suçlarından kefaletle serbest bırakılmıştı.

Lam, görevinin başında


Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, eylemler bitmeden siyasi bir çözüm hakkında konuşulamayacağını söylemişti. Lam, aynı zamanda şehrin ekonomisinin eylemler yüzünden gerileme riskiyle karşı karşıya kaldığını duyurmuştu.

Carrie Lam, Çin merkezi hükümetinin kendisini 2020 Mart'ında görevden alacağı iddialarına da Pekin'in "oldukça destekleyici" olduğunu, eylemlerle mücadelesinin arkasında olduklarını söyleyerek karşı çıktı. Salı sabahı basına konuşan Lam, görevden alınacağı iddiaları için "çok şeytanca" ve "muhtemelen siyasi çıkarlarla dürtülene bir iddia" şeklinde konuştu.

İngiliz Financial Times gazetesi, isimsiz bir kaynaktan aldığı bilgiye göre Pekin yönetiminin Hong Kong'a geçici bir yönetici atamak istediğini öne sürmüştü.

Yorumlar (0)