Hong Kong yine karıştı! Bayrak yaktılar

Hong Kong'da hükümet karşıtı protestolar devam ediyor. Polis, Tuen Mun kasabasında barikat kuran ve tuğla fırlatan göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahalede bulundu. Göstericiler, hükümet binasından indirdikleri Çin bayrağını da yaktılar.

DÜNYA 21.09.2019, 16:45 21.09.2019, 16:58
Hong Kong yine karıştı! Bayrak yaktılar

Hong Kong'da çevik kuvvet ve protestocular arasında Çin sınırı yakınlarında çatışma çıktı. Polis, merkezden uzak Tuen Muen kasabasında barikatlar kuran ve tuğlalar fırlatan küçük protestocu gruplarına göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile karşılık verdi.

Gösteri sırasında bir Çin bayrağı yakıldı. Önceki haftalara göre daha seyrek yaşanan çatışmalarda birçok protestocunun tutuklandığı görüldü.

Hong Kong'da protestocular, polis tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması için bağımsız bir komisyon oluşturulması ve tutuklanan eylemcilere af çıkarılması gibi taleplerle gösterilerine devam ediyor.

Bu hareketlilik, Hong Kong'un 1997 yılında devrinden beri Çin yönetimine karşı en büyük meydan okuma olarak nitelendiriliyor.

Bayrak yaktılar

Protestoların 16'ıncı haftası, Çin anakarası sınırına yakın, Hong Kong'un kuzeybatısında bir kasaba olan Tuen Mun'da barışçıl bir yürüyüş ile başladı. Siyah giyinen ve şemsiye taşıyan protestocular, "Hong Kong'u Özgür Bırak" ve "Zamanımızın Devrimi" sloganları attılar.

AFP haber ajansına göre, bir grup protestocu, Çin'in yerel hükümet binası önünde dalgalanan bayrağı aşağı indirerek yaktı. Gerginlik, polis ekiplerinin kalabalığın toplandığı parka doğru koşması ve bazı protestocuları tutuklaması ile iyice arttı. 

Barikatlar kuran yüzlerce aktivist, sopa yapmak için yakınlarında bulunan çitleri de söktü. Ayrıca, tren raylarına taş, demir ve tuğla gibi nesneler yerleştirdiler. 

AFP, protestocuların direnmek için fazla istekli olmadığını ve polisler tarafından göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler ile karşılık verildiği anda hızlıca geri çekildiklerini duyurdu. 

"Pencerelerinizi kapalı tutun" uyarısı

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, bazı protestocuların molotof kokteyli attığı bildirildi. Fakat yaralanma veya hasar durumuna ilişkin henüz bilgi verilmedi. 

Söz konusu açıklamada, bölgedeki insanların evlerinde kalmaları ve pencerelerini kapalı tutmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

Tuen Mun'dan bildiren El Cezire muhabiri Sarah Clarke, "Protesto, oldukça barışçıl bir şekilde başladı ancak akşam saatlerinde her şey değişti. Protestocular, barikatlarla yolları kapattığında çevik kuvvet tarafından müdahale edildi. 

Clarke, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu gösteri, yetkililer tarafından onaylandı. Fakat protestocular, akşam saat 17.00'a kadar izin verilen süreyi aştıklarında polis müdahale etti. Protestocuların Tuen Mun'un yakınındaki Yuen Long'da başka bir gösteri düzenlemeleri bekleniyor ancak alınan polis önlemleri nedeniyle zor dakikalar geçirecekler."

"Polis, aşırı güç kullanıyor"

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), cuma günü yayımladığı raporda, Hong Kong polisini "aşırı güç kullanma" ve "işkenceye yaklaşan bir şiddet uygulama" ile suçladı. 

Örgütün raporuna yanıt veren polis, gözaltında olanların "mahremiyetine, saygınlığına ve haklarına" saygı gösterdiklerini kaydetti. Diğer yandan, hastanelere ulaşmalarına, avukatları ve aileleri ile iletişim kurmalarına izin verildiği de bildirildi.

Yetkililerden biri, protestocuların son taktikleri karşısında dehşete düştüğünü söyledi. İsmini açıklamak istemeyen yetkili, "Görevliler, birini öldürmek ya da kendileri ölmek zorunda kalacakları konusunda endişeliler. Biz oldukça kısıtlanmış şekilde hareket ettik ancak böyle bir şiddet karşısında bu kısıtlanma, son derece tehlikeli bir hale geldi." dedi. 

Protestolar neden devam ediyor?

Hong Kong'da protestocular, Çin tarafından özgürlüklerine müdahale edilmesine tepki gösteriyorlar. 

1997 yılında "bir ülke, iki sistem" uygulamasıyla Çin'e devredilen eski İngiliz kolonisi Hong Kong'da suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran bir yasa tasarısı ortaya çıktı.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, bu ayın başında tartışmalı yasa tasarısının çekileceğini açıklamasına rağmen protestolar devam etti. Protestocular, polis tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması için bağımsız bir komisyon oluşturulması, tutuklanan eylemcilere af çıkarılması, siyasi reformların tekrar başlatılması ve protestoların "ayaklanma" olarak nitelendirilmesine son verilmesi ve liderlerinin kendileri tarafından doğrudan seçilmesi gibi taleplerle gösterilerini sürdürüyor.

Çin, toplantı hakkı ve bağımsız bir yargı gibi özgürlükler sağlayan ve ülke işlerine müdahaleyi engelleyen "bir ülke, iki sistem" uygulamasına bağlı olduğunu bildirerek, yabancı güçleri özellikle de ABD ve İngiltere'yi huzursuzluğu teşvik etmek ile suçladı.

Yorumlar (0)