Hong Kong'u karıştıran yasa 'öldü'

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi Lam, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran ve protestolara neden olan yasa tasarısının 'öldüğünü' açıkladı.

DÜNYA 09.07.2019, 12:35
Hong Kong'u karıştıran yasa 'öldü'

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam, iade yasasında değişiklik yapmaya yönelik çalışmaların sonlandığını açıkladı. Fakat, söz konusu yasa tasarısının resmi olarak iptal edilip edilmeyeceği kesinleşmedi. 

Yasama Meclisi'nde yasal düzenleme çalışmalarıyla ilgili sürecin yeniden yeniden başlatılıp başlatılmayacağına dair kaygıların ve bu konuda yönetimin samimiyetiyle ilgili kalıcı şüphelerin bulunduğunu ifade eden Lam, “Burada yineliyorum, böyle bir plan yok. Yasa tasarısı öldü.” dedi.

Protestocular, parlamentoda zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemenin askıya alınması kararını yeterli bulmamış ve tasarının tamamen iptali için gösterilerini sürdürmüşlerdi. Protestocuların liderleri ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerine devam edeceklerini bildirmişlerdi. 

Carrie Lam, geçen ay yasal düzenleme sürecine ilişkin özür dilemiş ve tasarının bu yasama döneminde gündeme gelmeyeceğini duyurmuştu.

Hong Kong'da ne oluyor?

Protestolara neden olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Hong Kong parlamentosunda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasında meydana gelen kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini yok edeceğini ileri sürerken, Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini ifade ediyor. 

Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına neden olduğunu belirterek, yasal düzenlemenin askıya alındığını bildirmişti. Bu kararı yetersiz bulan göstericiler, tasarının tamamen iptal edilmesini talep ediyor.   

Yorumlar (0)