Hong Kong sokaklara döküldü

Hong Kong'da binlerce gösterici, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısının iptali için protesto yürüyüşü gerçekleştirecek. Göstericiler, yürüyüş öncesi kent merkezinde bir araya geldi.

DÜNYA 07.07.2019, 13:44 07.07.2019, 13:48
Hong Kong sokaklara döküldü

Hong Kong'da binlerce gösterici, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısının iptali için protesto yürüyüşü düzenleyecek. Gösterciler, yürüyüş öncesi kent merkezinde toplandı.

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına tepki olarak başlayan gösteriler bugün de sürüyor. 

Binlerce protestocu, Baş Yönetici Carrie Lam liderliğindeki hükümetin Meclis'e sunduğu ancak protestolar nedeniyle geri çekmek zorunda kaldığı tasarının tamamen iptalini istiyor. Bu nedenle protestocular, düzenlenecek yürüyüş için kent merkezinde toplandı.

2 binden fazla kişi katılacak

Protestocular, Çin'in Hong Kong'un özek yasalarına ve hukuk sistemine müdahalesine neden olduğu gerekçesiyle karşı çıktıkları tasarının geri çekilmesini yeterli bulmuyor ve tamamen iptalini istiyor. 

Protestocular, liman bölgesindeki Salibury Garden Parkı'ndan Batı Kawloon bölgesine yürümeyi planlıyor.  Barışçıl bir protesto olacağı ifade edilen yürüyüşe 2 binden fazla kişinin katılacağı tahmin ediliyor. 

Diğer bir yandan, Hong Kong polisi yürüyüşün bitiş noktası olan Batı Kawloon bölgesindeki Çin Anakarası ile hızlı tren bağlantısını sağlayan istasyonda sıkı güvenlik önlemleri aldı.  İstasyonda bilet satışları durduruldu. Ayrıca, giriş ve çıkışlar birer kapıyla kısıtlandı. Kapalı bölümlerin önüne içi su dolu plastik güvenlik bariyerleri konuldu.

Gösterciler tasarının tamamen iptalini istiyor 

Protestolara neden olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Hong Kong parlamentosunda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasında meydana gelen kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini yok edeceğini ileri sürerken, Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini ifade ediyor. 

Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına neden olduğunu belirterek, yasal düzenlemenin askıya alındığını bildirmişti. Bu kararı yetersiz bulan göstericiler, tasarının tamamen iptal edilmesini talep ediyor.  

Yorumlar (0)