Hong Kong lideri, yenilgiyi kabul etti

Hong Kong Baş Yöneticisi Lam, Pazar günü rekor katılımın olduğu seçimlerde alınan tarihi mağlubiyet sonrasında yönetimiyle ilgili tatminsizliği kabul etti.

DÜNYA 26.11.2019, 09:43
Hong Kong lideri, yenilgiyi kabul etti

Hong Kong'da Pazar günü düzenlenen seçimlerde 452 bölge konseyi koltuğunun %92'sinin demokrasi yanlısı eylemcilere geçti. Bu seçimlerin, Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam'a destek için bir "referandum" niteliği taşıdığı söyleniyordu.

Lam tatminsizliği kabul etti

Hong Kong'un 1997'de Birleşik Krallık'tan Çin'e devredilmesinin ardından çıkan en büyük olaylarda merkezi yönetim adına şehri yöneten ve Çin yönetimi altında şehrin en sevilmeyen lideri olan Lam, seçmenlerin birçok konudaki tatminsizliğini seçim aracılığıyla dile getirdiğini kabul ettiğini açıkladı. Lam, sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı basın açıklamasında oldukça yorgun ve gergin gözüktü.

Lam, Hong Konglulara seçim süresince huzurlu bir ortam oluşturdukları için teşekkür etti ve hafta sonu süren sakinliğin sadece seçim için değil, 6 aydır şehri alt üst eden eylemlerin tamamıyla son bulması için devam etmesi dileğini dile getirdi.

Lam, yönetim genel merkezinden yaptığı açıklamada "Artık herkes normal hayatına geri dönmek istiyor, bunun için hepimizin çaba göstermesi gerek" dedi ve şiddete başvurmanın hiçbir şeyi başaramayacağını, Hong Kong'un krizlerini aşabilmesi için sakinliğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Gözlemciler Lam'ın halktan koptuğu görüşünde

Hong Kong'daki olayları gözlemleyen bazı siyasi analistler, 2017'de toplumsal ayrılıkları sonlandıracağı iddiasıyla göreve gelen Hong Kong Baş Yöneticisi Lam'ın halktan kopuk olduğunu ve Çin merkezi idaresi onay vermeden hiçbir adım atmayacağını düşünüyor.

Reuters'e konuşan Hong Kong Çin Üniversitesi'nden siyaset bilimci Ma Ngok, "Lam'ın konuşmasının içeriğinde her zaman olduğu gibi hiçbir anlam yok. Halkın çoğunluğu hâlâ demokrasi yanlısı hareketi destekliyor, bu yüzden Lam'dan ziyade Pekin'in bir karar alması lazım. Eğer Pekin yakın zamanda herhangi bir taviz verme kararı almazsa, protestoların bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Çin, kriz yönetim merkezi kurdu

Asya'nın en büyük finans merkezlerinden biri olan Hong Kong, 6 ay aralıksız süren eylemlerden sonra geçtiğimiz hafta sonu olağanüstü bir sakinliğe bürünmüştü. Hong Kong'un 6 aydır süren demokrasi ve bağımsızlık talebi, 2012'de göreve gelen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in yönetim süresince karşılaştığı en büyük iç sorun.

Protestoların devam etmesi beklenirken Çin yönetimi, sınırın Çin tarafında bir kriz yönetim merkezi kurdu ve burada şehrin yönetim kadrosunun tamamıyla değiştirilmesinin düşünüldüğü öğrenildi.

Hong Kong'da neden protestolar var?

Hong Kong Baş Yöneticisi Lam'ın, Pekin yönetiminin istediği ve şehirde Çin karşıtı fikir belirtenlerin Pekin'e teslim edilmesini sağlayacak bir iade yasasını yürürlüğe sokması, bir süredir demokratik eksiklikten şikayet eden Hong Konglular için bardağı taşıran son nokta oldu. Lam'ın bir süre önce yasayı kaldırmasına rağmen eylemler gittikçe şiddetlenerek geçtiğimiz hafta sonuna kadar devam etti. Pazar günü düzenlenen seçimlerde şehrin 18 bölge konseyinin 17'sini kontrol altına alan eylemciler, Carrie Lam'ın istifası ve bağımsızlık istiyor.

Yorumlar (0)