Hong Kong lideri tasarıyı geri çekiyor!

2017'de Çin'e bağlılık yemini ederek göreve başlayan Hong Kong lideri Carrie Lam, kabine ve meclis üyeleriyle tartışılan yasa tasarısını bugün görüşecek.

DÜNYA 04.09.2019, 11:44 04.09.2019, 14:14
Hong Kong lideri tasarıyı geri çekiyor!

İstifa haberlerini yalanlayıp görevinin başında olduğunu ifade eden Hong Kong lideri Carrie Lam, Hong Kong'u sokağa döken şüphelilerin iadesi yasa tasarısını geri çekmek için kabine ve Çin yanlısı meclis üyeleriyle bugün görüşmeyi planlıyor.

Güney Çin Sabah Postası, Lam'in tasarıyı geri çekmeye hazır olduğunu bildirdi. Tartışılan yasa tasarısı şehirde aylardır süren protestolara neden olmuştu.

Protestocuların ana isteği şüphelilerin Çin anakarasına iade edilmesini kapsayan yasa tasarısının geri çekilmesi olmuştu. Bunun yanı sıra polisin bağımsız bir soruşturma yürütmesi, tutuklanan göstericilerin affı ve bağımsız seçimler konusunda protestoların ardı arkası kesilmemişti.

Şüphelilerin iadesi yasa tasarısı

Protestolara esas sebebi olan, şüphelilerin Çin'e iadesinin önünü açan yasa tasarısı 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Hong Kong parlamentosunda değişik yanlısı ve değişikliğe karşı çıkan milletvekilleri karşı karşıya gelmiş, aralarında çıkan arbedede birçok milletvekili yaralanmıştı. Tasarı, zanlıların Çin, Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadelerini kolaylaştırıyor.

Muhalifler bu değişikliğin Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını düşünürken, değişikliğe destek verenler ise cinayet zanlılarının ve şüphelilerin Çin'e iade edilmesi gerektiğini savunuyor. Muhalif kanat tasarının yasalaşması halinde, bunun Hong Kong'daki siyasi muhalefeti hedef alacağını iddia ediyor.

Bu gelişmeler üzerine Hong Kong lideri Carrie Lam, bir basın toplantısı düzenleyerek tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına sebep olduğunu söylemiş ve tasarının askıya alındığını duyurmuştu. Göstericiler ise tasarının tamamen iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.

Yorumlar (0)