Hong Kong kaynamaya devam ediyor!

Hong Kong'da hükûmet karşıtı protestocular, gerilimin tırmandığı beşinci günde otoritelerin itidal çağrılarına rağmen özellikle üniversite kampüslerinde barikatlar kurarak bazı okulları ve ana yolları kapattı. Eylemler kapsamında Hong Kong’un bazı bölgeleri felç durumda.

DÜNYA 15.11.2019, 14:34
Hong Kong kaynamaya devam ediyor!

Hong Kong'da sular durulmuyor. Son beş gündür gerilim hat safhada. İnsanlar ateşe veriliyor, polis protestocuları vuruyor, yollar, okullar kapatılıyor. İşte 5 aydır protestoların sürdüğü Hong Kong'da son iki güne dair gelişmeler:

Perşembe 17:00:

ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik İnceleme Komisyonu, ABD Kongresi'nin, ABD yasaları uyarınca Hong Kong'un sahip olduğu özel ekonomik statüyü askıya alacak bir yasa çıkarması gerektiğini söyledi.

Perşembe 17:34:

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping (Xi Jinping), Çin Devlet Televizyonu CCTV’den yapılan duyuruya göre, düzeni sağlama ve şiddeti durdurmanın Hong Kong için en acil görev olduğunu kaydetti.

Perşembe 17:40:

Hong Kong hükûmeti, ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik İnceleme Komisyonu tarafından yayınlanan rapora cevaben yaptığı açıklamada, diğer hükûmetlerin ve bu hükûmet meclislerinin Hong Kong'un iç işlerine hiçbir şekilde müdahale etmemesi çağrısında bulundu.

Perşembe 20:16:

Hong Kong Gıda ve Çevre Hijyeni Departmanı (FEHD) yaptığı duyuruda, gün içerisindeki protestolar esnasında başına sert bir cisim isabet eden bir temizlik hizmet işçisinin ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Perşembe 21:47:

Hong Kong Adalet Bakanı Teresa Cheng, Birleşik Hakemler Kurulu (Chartered Institute of Arbitrators) tarafından düzenlenen bir konferansa katılmak üzere toplantı salonuna doğru yürürken bir grup protestocu tarafından kuşatılıp saldırıya uğradı. Görüntülerde bakanın etrafını saran bir grup protestocuyla münakaşaya girdiği ve daha sonra yere düştüğü görülüyor. Cheng, Londra’da polise rapor verdi.

Cuma 01:48:

Ulaştırma Bakanlığı, kentin en önemli geçiş güzergahlarından olan Tolo Karayolu ve Cross Harbour Tüneli'nin barikatlar ve hasar gören tesisler nedeniyle askıya alındığını söyledi. Doğu Demiryolu olarak bilinen metro hattının da üniversitenin dahil olduğu birkaç istasyonunun kapalı olduğu duyuruldu. Ayrıca, yaklaşık 210 trafik lambasının da acil onarım gerektirdiği bildirildi.

Cuma 01:52:

Demiryolu işletmecisi MTR, Batı Demiryolu Hattı'ndaki tren servisinin askıya alındığını söyledi.

Cuma 02:35:

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam barbarca olduğunu ve şiddetle kınanması gerektiğini söyleyerek Londra'da Adalet Bakanı'na düzenlenen saldırıya duyduğu öfkeyi dile getirdi.

Cuma 05:25:

İngiltere'deki Çin Büyükelçiliği, Londra’da hükûmet yetkilisine yapılan saldırıyı şiddetle kınadı.

Cuma 06:25:

Polis, Hong Kong'un üç ana bölgesinden biri olan Yeni Bölgeler'deki Tolo Otoyolu'nun bir kısmının yeniden trafiğe açıldığını duyurdu.

Cuma 07:14:

Beşinci gün öğle yemeğinde gerek ofis çalışanları gerekse protestocular, hem kentin ticaret bölgesi Central'da hem de doğudaki Tai Koo semtindeki caddelere çıktı.

Cuma 07:16:

Polis, protesto sırasında başına nesne isabet ederek hayatını kaybeden 70 yaşındaki bir temizleyicinin ölümünü cinayet olarak duyurdu.

Cuma 08:00:

Hastane İdaresi (Hong Kong Sağlık Bakanlığı), gece yarısından 11:30'a kadar 11 kişinin yaralandığını ve bu kişilerin yaşlarının 15 ila 62 arasında olduğunu açıkladı. Genciyle yaşlısıyla tüm Hong Konglular sokaklarda.

Yorumlar (0)