Hong Kong eylemcilerine vatandaşlık yolu

İngiltere Avam Kamarası'nda Hong Kong eylemcilerine vatandaşlık verilmesi gündeme alındı. Hong Kong'da süren İngiliz ve ABD yanlısı protestolarda eylemciler İngiliz konsolosluğu önünde İngiliz milli marşını söyledi.

DÜNYA 25.10.2019, 12:19
Hong Kong eylemcilerine vatandaşlık yolu

Hong Kong'da nisan ayından beri süren protestolarda eylemciler ABD ve İngiltere'ye Hong Kong'un kurtarılması yönünde çağrıda bulunuyor. Hong Kong'un 1997'den önce İngiliz sömürgesi olduğunu vurgulayan eylemciler, yeniden İngiliz yönetimine girmeyi talep ediyorlar. 

Çok sayıda İngiliz bayrağının da protestocular tarafından kullanıldığı kaydedildi. Protestocular son olarak İngiltere konsolosluğu önünde toplanarak İngiltere millî marşını (Tanrı Kraliçe'yi Korusun) söylediler. Eylemde "Hepimiz Britanyalıyız" sloganları atıldı.

İngiliz parlamentosundan destek

Hong Kong'da süren eylemler İngiliz parlamentosunda karşılık buldu.

170'i aşkın İngiliz parlamenterin hükümete sunduğu "Hong Kong'daki eylemcilerin desteklenmesi ve Hong Konglulara vatandaşlık verilmesi" hakkındaki teklif bugün akşam saatlerinde Avam Kamarası'nda tartışılacak.

Fakat Lordlar Meclisi'nin çapraz oturum üyesi olan Liberal Demokrat Üye David Alton tarafından gündeme getirilen tartışmanın "bağlayıcı olmadığı ve herhangi bir resmî oylamaya gidilme olasılığının düşük olduğu" söyleniyor.
 
"İngiltere hükümeti Hong Kongluları korumalı"

Merkezi İngiltere'de olan Hong Kong gözlem organizasyonu direktörü Johnny Patterson da, Hong Kong'daki durumun "bıçak sırtında" olduğunu ifade etti ve hükümeti "desteğini göstermek için bir an önce adım atmaya" çağırdı:

"Bunun kolay yolu Hong Konglulara vatandaşlık hakkı vermektir. Bugün gündeme alınan tartışma bu nedenle zamanında ve kritiktir. Boris Johnson, Hong Kongluların her durumda yanında olacağını söylemişti. Şimdi bunu ispatlama zamanı."

"Stand with Hong Kong" organizasyonu danışmanlarından Chris Whitehouse da, "İngiltere hükümetinin Hong Kongluları koruması, onların özgürlüklerini savunması ve baskıcı Çin rejimine karşı haklarını savunması gerekliliği gibi kalıcı bir görevi var." şeklinde konuştu.

Eylemlerin nedeni neydi?

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı nisan ayında yerel meclise sunulmuştu. Ancak başlayan protestolar üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam temmuz ayında tasarının "öldüğünü" duyurmuştu.

"Tasarı öldü" açıklamasına rağmen süren gösteriler sonrasında Baş Yönetici Lam, 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini vurgulayarak "Hükümet, halkın endişelerini yatıştırmak için tasarıyı resmî olarak geri çekecek" şeklinde konuşmuştu.

Protestocular, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra "eylemcilere yönelik polis şiddetinin" soruşturulması adına bağımsız bir komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini ve siyasî reformların yeniden başlatılmasını istiyor.

Protestolar, zaman zaman eylemcilerle polis ya da karşıt görüşlü gruplar arasında çatışmalara sahne oluyor.

Yorumlar (0)