Hong Kong'daki protestolar - Protestocular şimdi ne istiyor?

Haftalardır devam etmekte olan Hong Kong'daki protestolara dair bir rehber. Hong Kong'un özelliği, hükûmet sistemi, protestoların başlangıcı, sonrası, Çin'in protestolara tepkisi ve daha fazlası...

DÜNYA 28.11.2019, 17:39 29.11.2019, 09:13
Hong Kong'daki protestolar - Protestocular şimdi ne istiyor?

Hong Kong'daki protestocular şimdi ne istiyor?

Hong Kong protestocuları beş özel taleple başladı. İade yasasından sonsuza dek kurtulmak bunlardan ilkiydi ve bu talep karşılanmış oldu.

İkinci talep ise, hükûmetin protestoları sınıflandırmak için “isyan” kelimesini kullanmaması. Çünkü isyan suçuyla yargılananlar, 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor bu yüzden protestocular barışçıl gösteriler yaptıklarını ifade edip bu terimi reddediyorlar. Bunu reddetmelerindeki bir diğer sebep ise polisin böyle bir suçlama ile istediğini yapabilecek durumda olması.

Üçüncü talep ise bir anlamda ikinciyle bağlantılı olarak göze çarpıyor. Polisin tutuklanan tüm protestocuları serbest bırakması ve göstericilere yüklenen suçlamaların düşürülmesi isteniyor. Protestolar Haziran ayında başladığından beri polis yaklaşık 4.500 kişiyi tutukladı üstelik bu sayıya Kasım ayındaki üniversite kuşatmasında tutuklananlar dahil değil.

Dört numaralı talep, hükûmeti Hong Kong polisine ve uygulanan taktik ve politikalara ciddi ve bağımsız bir soruşturma başlatmaya çağırıyor.

Ve beşinci olarak, protestocular Pekin'in versiyonu değil, genel oy hakkı talep ediyorlar, Hong Kongluların liderlerini demokratik olarak seçmeleri için meşru bir fırsat.

Yorumlar (0)