Hong Kong'da tüm uçuşlar iptal!

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı gerçekleştirilen protestolar nedeniyle Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda tüm uçuşlar iptal edildi.

DÜNYA 12.08.2019, 14:47
Hong Kong'da tüm uçuşlar iptal!

Suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı düzenlenen protestolar sebebiyle Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda tüm uçuşlar iptal edildi.

Binlerce Hong Konglu, polisin protestolara sert müdahalesine tepki olarak sabah saatlerinde havalimanının ana terminalini, geliş ve gidiş salonlarını işgal etti.

Protestocuların sayısının giderek artması, yolcuların check-in ve varış işlemlerini tamamlamasını zorlaştırdı.

"Havalimanı operasyonları ciddi şekilde aksıyor"

Havalimanı İdaresi Sözcüsü Yang Guang, yaptığı açıklamada, binlerce kişinin katıldığı gösterilerin havalimanı operasyonlarında ciddi şekilde aksamaya neden olduğunu bildirdi.

Şiddet ve suça dönen gösterilere karşı hoşgörü ve merhamet gösterilmeden sert tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Yang, "Hong Kong'da durum, bölgenin geleceği hakkında endişelenen herkesin kanunu çiğneyenlere ve şiddete başvuranlara 'hayır' demesi gereken bir dönüm noktasına gelmiştir." ifadesini kullandı.  

Yang, bugün yalnızca yolcu alımına başlanan ve iniş izni alan uçuşların yapılacağını, diğer uçuşların tümünün iptal edildiğini bildirdi. 

Hong Kong'da ne oluyor?

Protestolara neden olan, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, suçluların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Yasa tasarısı, politik suçları kapsam dışında tutsa da 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı endişesini taşıyor.

Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına neden olduğunu belirterek, yasal düzenlemenin askıya alındığını bildirmişti. Bu kararı yetersiz bulan göstericiler, tasarının tamamen iptal edilmesini talep ediyor.   

Hong Kong, 1898 yılında imzalanan 'kira sözleşmesi' ile uzun yıllar İngiltere hâkimiyetinde kaldıktan sonra 1997 yılında Çin'e devredilmişti. Ortak deklarasyon dâhilinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e yalnızca dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak 'tek ülke, iki sistem' politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı verilmişti.

Yorumlar (0)