Hong Kong'da protestocular caddeleri terk etti

Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesine olanak sağlayan yasa tasarısına karşı hükümet binaları çevresinde gösteri düzenleyen protestocular, polisin talebi üzerine caddeleri terk etti.

DÜNYA 17.06.2019, 13:53 17.06.2019, 14:00
Hong Kong'da protestocular caddeleri terk etti

Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısının iptali için gerçekleştirilen protestolarda hükümet binalarının çevresinde toplanan kalabalık, trafik akışının yeniden sağlanabilmesi için ana caddeyi boşalttı.

Hong Kong'da polis, öğle saatlerinde göstericilerden ana caddeleri boşaltmalarını istedi. Bunun üzerine protestocular, eylemi parlamento yakınındaki Tamar Parkı'na taşıma kararını verdi. 

Protestocular, suçluların Çin ana karası ile Tayvan, Makao gibi diğer özel yönetim bölgelerine iade edilebilmesini öngören yasa tasarısının Hong Kong'un özerkliğini baltalayacağını ve bölgeyi Pekin yönetiminin siyasi amaçlı müdahalelerine açık hale getireceğini savunuyor. 

Tasarı iptal edilene dek eylemlerini sürdüreceklerini belirten protestocular, yönetimin tasarıda ısrarcı olması durumunda Hong Kong vatandaşlarını işlerini ve derslerini boykot etmeye çağırdı. 

'Şemsiye protestoları'nın lideri serbest bırakıldı 

Diğer bir yandan, özel yönetim bölgesinde 2014 yılında başyönetici seçiminin demokratik yollardan yapılması için düzenlenen ve "şemsiye protestoları" adı verilen demokrasi yanlısı kitle gösterilerinin öncülerinden Joshua Wong adlı aktivist, eylemlerdeki rolünden ötürü aldığı 2 aylık hapis cezasının sona ermesiyle serbest bırakıldı. 

Wong, hapisten çıkmasının ardından hükümet binaları önünde protestolarını sürdüren göstericilere katıldı. 22 yaşındaki genç aktivist, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hong Kong Başyöneticisi Carrie Lam'ı istifaya davet ederek, siyasi yargılamalara son verilmesi çağrısında bulundu. 

Hong Kong'da dün yapılan kitlesel protesto gösterilerine, eylemcilerin iddiasına göre yaklaşık 2 milyon, polis verilerine göre ise 338 bin kişi katılım göstermişti. Kentte önceki hafta sonu da yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı tahmin edilen kitlesel gösteriler düzenlenmişti. 

Tasarının içeriğinde neler var?

Düzenlemeler, suçluların Anakara Çin, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesinin kolaylaşmasını sağlıyor. 

Tasarıya göre, Çin, Tayvan ve Makao'daki yetkililer, cinayet ve tecavüz gibi suçlarla yargılanan şüpheliler için iade başvurusu yapabilecek. Son karar da özel yetkili mahkemeler tarafından verilecek. 

Tasarıda siyasi ya da dini suçlardan yargılanan kişilerin iade edilmeyeceği ifade ediliyor. 

Hükümet sadece hapis cezası en az 7 yıl olan mahkumların iade edilmesi gibi bazı tavizlerle kamuoyundaki tepkileri azaltmayı hedefliyor. Fakat halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı endişesini taşıyor. 

İade planı, dolandırıcılık, cinayet ve tecavüzün aralarında olduğu 37 suç türünü kapsıyor. Tasarı, politik suçları kapsam dışında tutsa da halkın büyük bir bölümü, yasaların son yıllarda Hong Kong’da gerçekleştiği iddia edilen Anakara Çin'e kaçırılma vakalarını yasallaştıracağı görüşünü savunuyor.

Yasa tasarısı, 20 Haziran'daki parlamento oturumunda oylanacak. Hong Kong'da aktivistler, yasanın yürürlüğe girmesi durumunda sahip oldukları özgürlüklerin büyük oranda zarar göreceğini iddia ediyor.

Protestolar, şüphelilerin Anakara Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemelerin 3 Nisan'da bölge parlamentosuna sunulmasıyla başlamıştı. 

Yorumlar (0)