Hong Kong'da parlamento baskınına tepki!

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, Yasama Meclisini basan ve binada maddi hasara neden olan protestoculara tepki gösterdi.

DÜNYA 02.07.2019, 10:19 02.07.2019, 10:26
Hong Kong'da parlamento baskınına tepki!

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemelere karşı çıkılan protestolar sırasında bir grup göstericinin Yasama Meclisi binasını basmasına tepki gösterdi. 

Baş Yönetici Lam, yasal düzenlemenin askıya alınması kararını yetersiz bulan ve tasarının tamamen iptali için gösterilerini sürdüren protestocuların Yasama Meclisini basması üzerine sabaha karşı basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Lam, Yasama Meclisinin basılması ve zarar verilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, protestocuların aşırı güç kullanımına ve oluşturduğu tahribata tepki gösterdi. 

"Hiçbir şey hukukun egemenliğinden üstün değil"

Hong Kong'da hiçbir şeyin hukukun egemenliğinden üstün olmadığını belirten Lam, durumun bir an önce normale dönmesi gerektiğini ve bunun için gençler dahil her kesimden temsilcilerle görüşmeyi hedeflediğini bildirdi.

Diğer bir yandan, Japon haber ajansı Kyodo'da yer alan haberde, çıkan olaylarda yaklaşık 60 kişinin yaralandığı, 3'ünün durumunun ağır olduğu aktarıldı. 

Hong Kong'un yönetiminin İngiltere'den Çin'e devredilişinin 22. yıl dönümünde binlerce kişi protestolar için dün sokaklara dökülmüştü. Protestocuların gündeminde kısa süre önce kentte yine büyük gösterilere yol açan ve bu gösteriler nedeniyle askıya alınan 'zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenleme' vardı.

Yasama Meclisi önünde oturma eyleminde bulunan bir grup protestocu, binanın cam kapılarını ve metal bariyerlerini kırarak içeri girmiş, binada maddi hasara neden olmuştu. 

Eylemciler, Hong Kong Özel İdare Bölgesi amblemini de renkli spreylerle boyamıştı.

Gösterciler tasarının tamamen iptalini istiyor 

Protestolara neden olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Hong Kong parlamentosunda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasında meydana gelen kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini yok edeceğini ileri sürerken, Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini ifade ediyor. 

Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına neden olduğunu belirterek, yasal düzenlemenin askıya alındığını bildirmişti. Bu kararı yetersiz bulan göstericiler, tasarının tamamen iptal edilmesini talep ediyor. 
 

Yorumlar (0)