Hong Kong'da "maske yasağı" kararı!

Hong Kong Yüksek Mahkemesi, hükümet tarafından protestoculara getirilen maske yasağının anayasaya aykırı olduğu kararına vardı.

DÜNYA 18.11.2019, 09:13
Hong Kong'da "maske yasağı" kararı!

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, ekim ayında düzenlediği basın toplantısında, bölgede aylardır devam eden protestolar sebebiyle göstericilerin maske takmasını yasakladığını bildirmişti. Lam, uygulanan maske yasağının, şiddet kullanan göstericileri hedef aldığını ve caydırıcı olacağını söylemişti. 

Fakar Hong Kong Yüksek Mahkemesi, maske yasağına ilişkin şaşırtan bir karar aldı.

Hong Kong Yüksek Mahkemesi, acil durum yasası kapsamında uygulanan maske yasağının anayasaya aykırı olduğunu kaydetti. 

Maske yasağı nasıl gelmişti?

Hong Kong'da halka açık yerlerde düzenlenen gösterilerde maske takmanın yasaklandığı bildirilmişti. 

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, 4 Ekim günü yaptığı basın toplantısında, halka açık yerlerde düzenlenen gösterilerde yüz maskesi takmayı yasakladığını kaydetmişti. Lam, şiddetin durması gerektiğine dair çağrıda bulunmuştu.

Söz konusu yasağın, eylemlerin şiddeti üzerinde etkili bir caydırıcılığı olacağını belirten Lam, "İnsanlar Hong Kong'un normale dönüp dönmeyeceğini soruyorlar. Hong Kong, hala güzel yuvamızın olduğu yer mi?" diye sormuştu.

Hong Kong'da neler oluyor?

Hong Kong'da göstericiler, Çin tarafından özgürlüklerine karışılmasına tepki gösteriyorlar. 

"Bir ülke, iki sistem" uygulamasıyla 1997 yılında Çin'e devredilen eski İngiliz kolonisi Hong Kong'da suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran bir yasa tasarısı ortaya atıldı. 

Söz konusu yasa tasarısı, parlamentoya 3 Nisan günü sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle birlikte suçluların, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi, Çin ana karası ve Tayvan'a iadesi kolaylaşacaktı. 

Yasa tasarısı, siyasi suçları kapsam dışında tutuyordu ancak 7,4 milyon nüfusa sahip olan Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygılarına sahipti. 

Muhalifler, Hong Kong'daki siyasi muhaliflerin Çin tarafından hedef alınabileceğini düşünüyordu.

Tartışmalı yasa tasarısı, 23 Ekim günü resmen çekilmesine rağmen protestolar sürdü. Protestocular, polis tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması amacıyla bağımsız bir komisyon kurulması, tutuklanan eylemcilere af çıkarılması, siyasi reformların yeniden başlatılması ve protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasının sonlandırılması ve liderlerinin kendileri tarafından doğrudan seçilmesi gibi taleplerle gösterilerine devam ediyor.

Çin, bağımsız bir yargı ve toplantı hakkı gibi özgürlükler tanıyan ve ülke işlerine müdahaleyi önleyen "bir ülke, iki sistem" uygulamasına bağlı olduğunu ifade ederek, yabancı güçleri özellikle de ABD ve İngiltere'yi huzursuzluğu teşvik etmekle suçluyor. 

Yorumlar (0)