Hong Kong'da gerginlik bitmiyor! Üniversiteler işgal altında

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi üniversite kampüslerinde ve kent merkezinde düzenlenen protestolar, 7. gününde devam ediyor. Protestocular tarafından birçok üniversite işgal edildi. 

DÜNYA 17.11.2019, 12:27
Hong Kong'da gerginlik bitmiyor! Üniversiteler işgal altında

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde üniversite kampüslerinde ve kent merkezinde bulunan protestocular, kent merkezindeki ana yolları trafiğe kapattı.

Çatışma sırasında protestocular tarafından polislere uzaktan ok fırlatıldı.

Polis ise protestoculara göz yaşartıcı gaz kapsülleri ile müdahalede bulundu.

Protestolarda hayatını kaybeden ilk kişi

Kasım ayının başında 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Chow Tsz-lok, polis tarafından göstericilerin kovalandığı katlı otoparktan düşerek yaralanmış, olaydan iki gün sonra yaşamını yitirmişti. Chow, protestolar sırasında hayatını kaybeden ilk öğrenci olmuştu.

Hong Kong polisi, protestoların 9. ayında ilk defa 11 Kasım günü protestoculara karşı gerçek mermi kullanmış, bir protestocu vurularak yaralanmıştı.

Resmî kayıtlara göre, kentte haziran ayından beri 3 bin 560 protestocu gözaltına alındı.

Hong Kong'da neler oluyor?

Hong Kong'da göstericiler, Çin tarafından özgürlüklerine karışılmasına tepki gösteriyorlar. 

"Bir ülke, iki sistem" uygulamasıyla 1997 yılında Çin'e devredilen eski İngiliz kolonisi Hong Kong'da suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran bir yasa tasarısı ortaya atıldı. 

Söz konusu yasa tasarısı, parlamentoya 3 Nisan günü sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle birlikte suçluların, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi, Çin ana karası ve Tayvan'a iadesi kolaylaşacaktı. 

Yasa tasarısı, siyasi suçları kapsam dışında tutuyordu ancak 7,4 milyon nüfusa sahip olan Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygılarına sahipti. 

Muhalifler, Hong Kong'daki siyasi muhaliflerin Çin tarafından hedef alınabileceğini düşünüyordu.

Tartışmalı yasa tasarısı, 23 Ekim günü resmen çekilmesine rağmen protestolar sürdü. Protestocular, polis tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması amacıyla bağımsız bir komisyon kurulması, tutuklanan eylemcilere af çıkarılması, siyasi reformların yeniden başlatılması ve protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasının sonlandırılması ve liderlerinin kendileri tarafından doğrudan seçilmesi gibi taleplerle gösterilerine devam ediyor.

Çin, bağımsız bir yargı ve toplantı hakkı gibi özgürlükler tanıyan ve ülke işlerine müdahaleyi önleyen "bir ülke, iki sistem" uygulamasına bağlı olduğunu ifade ederek, yabancı güçleri özellikle de ABD ve İngiltere'yi huzursuzluğu teşvik etmekle suçluyor. 

Asya'nın en önemli finans merkezi

Hong Kong, dünyanın en büyük limanlarından biri olmakla birlikte Asya'nın en önemli ticari noktaları arasında yer alıyor. 

7,4 milyonluk nüfusuna rağmen ülke, Asya'nın en önemli ekonomi, finans ve ticaret merkezlerinden biri oldu. Kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 50 bin dolar. 

Yorumlar (0)