Hong Kong alarmda!

Binlerce insan, Hong Kong’daki Çin’deki Komünist yönetiminin 70. yıl dönümünde gösterilere devam ediyor.

DÜNYA 01.10.2019, 13:37 01.10.2019, 13:52
Hong Kong alarmda!

Hong Kong’da 17 haftadır süren protestolar dur durak bilmiyor. Bölgesel yönetim lideri Carrie Lam'ın Çin'in 1 Ekim Ulusal Günü için şehir dışına çıkacağının duyurulmasının ardından tansiyon iyiden iyiye yükseldi. Polis ve göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda göz yaşartıcı gazlar ve molotof kokteylleri atıldı.

Polis ayrıca protestocuları dağıtmak için gerçek mermiler kullandı ve bir protestocunun göğsünden vurulduğu iddia ediliyor.

Parlamentoda alarm verildi!

Öte yandan, çatışmaların şiddetinin yükselmesi üzerine Hong Kong Parlamentosunda alarm verildiği ve personelden binayı terk etmelerinin istendiği öğrenildi. Mesajda, "Yasama Meclisi tarafından kırmızı alarm verildi. Güvenlik önlemleri gereğince bütün personelin parlamento binasını boşaltmaları gerekmektedir" ifadelerine kullanıldı.

Mermiler, molotoflar, göz yaşartıcı gazlar...

Hong Kong'daki yaklaşık dört aydır süren protestolar, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in (Xi Jinping) ulusal birlik vizyonuna karşı yapılıyor.

Çin'e göre "Ulusal", protestoculara göre "keder" günü olarak tanımlanan günde, insanlar Hong Kong'un merkezindeki caddelere ve en az altı başka bölgeye girerek bazı bölgelerde yol kapattılar. Polis, molotof kokteylleriyle gösteri yapan protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve gerçek mermi kullandı.

Hayat aksıyor

Öte yandan Hong Kong'daki en az 15 metro istasyonu ve çok sayıda alışveriş merkezi kapatılmış ve bölgede yaklaşık 6 bin güvenlik gücü görevlendirilmiş durumda. Daha önceden planlanan ve her yıl yapılması bir gelenek hâline gelen havai fişek gösterimi ise gerilimi daha fazla tırmandırmamak adına iptal edilmişti.

Çin yanlıları da sokaklarda!

Çin taraftarları da şehrin başka bir bölgesinde sokaklardaydı. Kırmızı tişörtler giyen yaklaşık 200 kişi olan Çin destekçileri, Çin milli marşını söyleyerek slogan attılar ve protestocuların 'haydut' olduğunu vurguladılar.

Olayların arka planı

Hong Kong 1997’den beri Çin’in bir parçası olmuş ancak "Tek Ülke İki Sistem" olarak bilinen kendi hukuk ve hükümet sistemine sahip.

Son yıllarda, Pekin’in Hong Kong toplumu ve politikası üzerinde artan etkisine karşı artan bir muhalefet var.

Hong Kong'da her yıl 1 Ekim’de Pekin’e karşı protesto gösterileri düzenleniyor. Bu yıl da iade yasasında yapılan değişikliklerin tetiklediği aylarca süren huzursuzluklar nedeniyle gelmiş geçmiş en büyük protesto gösterileri düzenleniyor.

Yorumlar (0)