Hollanda’da ötanazi ile hayatına son verenlerin sayısı rekor kırdı

Hollanda’da 2021 yılında ötanazi ile yaşamına son verenlerin sayısı 7 bin 666 kişiye ulaşarak bir rekor kırdı. Konuya ilişkin paylaşılan bir raporda ötanazi ile ölenlerin sayısının tüm ölümlerin yüzde 4,5’ini oluşturduğu belirtildi.

DÜNYA 01.04.2022, 09:56 01.04.2022, 18:02
Hollanda’da ötanazi ile hayatına son verenlerin sayısı rekor kırdı

Hollanda Bölgesel Ötanazi İnceleme Komitesi tarafından paylaşılan raporda ülkede 2021 yılına ait ötanazi verileri paylaşıldı. Paylaşılan raporda geçtiğimiz yıl ötanaziye başvurarak hayatına son verenlerin sayısının 7 bin 666’ya ulaştığı açıklandı. Bu sayı bir önceki yıl gerçekleştirilen ötanazi vakalarından yüzde 10,5 daha fazla.

Tüm ölümlerin yüzde 4,5’ini oluşturuyor

Öte yandan ülkede 2021 yılında hayatını kaybeden vatandaşların sayısı 170 binin üzerinden yer alırken ötanazi nedeniyle yaşamına son verenlerin sayısı bu ölümlerin yüzde 4,5’lik bir kesimine tekabül ediyor. Bu oranın 2020 yılında yüzde 4,1 olduğunun altını çizen rapor ayrıca pandemi sürecinde artan ölüm vakalarına karşın ötanazi oranlarının da artmaya devam ettiği belirtildi.

En çok kanser hastaları tercih ediyor

Ötanaziye başvuran insanların büyük bir kısmı kanser hastalığına yakalanmış vatandaşlar olurken bunları Parkinson ve kalp ve akciğer hastaları takip etti. Komitenin başkanı Jeroen Recourt yaptığı bir açıklamada ötanaziye başvuran insanların tercih nedeninin “daha iyi bir seçeneğin olmaması” olduğunu aktardı. Recourt ayrıca bireysel yaşamın ön plana çıktığı toplumlarda insanların ölümlerini de kontrol altına almak istediklerini bu nedenle ötanaziye başvurduklarını söyledi.

Hollanda Hristiyan Hastalar Topluluğu (NPV) yetkilisi Elise van Hoek ise yaptığı açıklamalarda ötanaziye yönelik eleştirilerde bulundu. Yaşlıların hayatlarının son döneminde ötanaziye başvurma ihtiyacı hissettiğini vurgulayan Hoek bunun en büyük nedeni olarak çevrelerinden gelen desteğin azalması ve uygulanan tedavinin yetersiz kalması olduğunu söyledi.

2002 yılında yürürlüğe girmişti

Hollanda'da 2002'de yürürlüğe giren yasa ile birlikte iyileşme umudu bulunmayan ve dayanılmaz ağrılara sahip hastalara ötanazi uygulanmasına izin veriliyor. Talep ilk önce aile hekimi tarafından inceleniyor daha sonra bir doktorun da katıldığı heyet tarafından karara bağlanıyor. Değerlendirme sona erdikten sonra ötanazi isteği kabul edilen kişinin solunumu bir ilaç yardımıyla durduruluyor. Öte yandan Hollanda’da yapılan bir başka çalışmada 2019 yılından itibaren aile hekimlerinin ötanaziye daha çok yönlendirdiği tespit edildi.

Yorumlar (0)