Hollanda'yı karıştıran görüşme!

Hollanda Kraliçesi Maxima ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın görüşmesi ülkeyi karıştırdı.

DÜNYA 02.07.2019, 10:14
Hollanda'yı karıştıran görüşme!

Hollanda Temsilciler Meclisi'nde, Hollanda Kraliçesi Maxima ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Japonya'nın Osaka şehrinde yapılan G-20 zirvesindeki görüşme büyük tartışmaya neden oldu.

Temsilciler Meclisi'nde dün akşam insan hakları politikası ile ilgili yapılan oturumda, Japonya'nın Osaka şehrinde gerçekleştirilen G-20 zirvesinde Hollanda Kraliçesi Maxima ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında yapılan görüşme tartışıldı. 

Oturumda, mecliste bulunan partilerin dışişleri temsilciliğini yapan milletvekilleri tarafından eleştirilen görüşme, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok tarafından doğru ve mantıklı bulundu.

Görüşmeyi eleştiren milletvekilleri durumu siyasi bir gaf olarak yorumladı, Blok ise görüşmenin kaçınılmaz olduğu için doğru olduğunu belirtti.

Mecliste bulunan siyasi partilerin çoğu, Hollanda Kraliçesi Maxima'nın Birleşmiş Milletler (BM) Elçisi sıfatında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmesine hükümetin izin vermesini "kabul edilemez bir durum" olarak değerlendirirken, hükümet tarafından "bir mayın tarlasına sürüldüğü"nün altı çizildi.

Hükümetin, geçen hafta yayımlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporunu göz önünde bulundurması gerektiğini ve görüşmenin zamanlamasının yanlış olduğunu savundu. 

Blok ise Hollanda Kraliçesi Maxima'nın görüşmeyi bir Birleşmiş Milletler (BM) elçisi olarak yaptığı ve görüşmede Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin gündeme gelmediğini ifade ederek, "Hollanda Kraliçesi Maxima, insan hakları konusunda zayıf kalan ülke liderleri ile bir çok kez görüşmeler yaptı. Bu tür görüşmeler her G-20 zirvesinde yapılıyor." diye konuştu.

Hollanda Kraliçesi Maxima'nın bu görüşmeyi yapmadığı takdirde görevini yerine getiremeyeceğini dile getiren Blok, "Eğer görüşmeyi iptal etmiş olsaydık Maxima'nın yaptığı önemli bir işe siyaseti karıştırmış olurduk. Bu görüşmeler sadece finansal konularla ilgili olmalı, genel siyaset karıştırılmamalı. Bu yüzden görüşmenin devam etmesini doğru buluyoruz." açıklaması yaptı. 

Blok, diğer platformlarda Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili kaygılarını ve tepkilerini dile getirdiklerini, Hollanda'nın cinayetle ilgili bağımsız bir araştırma taraftarı olduğunu belirtti. 

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, yaklaşık iki hafta önce Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı raporda, gazetecinin uluslararası hukuka göre Suudi Arabistan’ın sorumlu olduğu, kasten ve taammüden (tasarlayarak) gerçekleştirilen yargısız infazın kurbanı olduğunu bildirmişti. 

Yorumlar (0)