Hollanda'dan yabancı DEAŞlılar konusunda Türkiye'ye destek!

Hollanda Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin DEAŞlıları yargılama ve mahkum etme zorunluluğu olmadığını söyledi.

DÜNYA 10.11.2019, 16:58
Hollanda'dan yabancı DEAŞlılar konusunda Türkiye'ye destek!

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, katıldığı bir programda Türkiye'nin yabancı DEAŞ savaşçılarıyla ilgili kararı hakkında konuştu. Blok, Türkiye'nin de Hollanda'nın da DEAŞ tehdidiyle yaşadığını söyleyerek "Türkiye, [yabancı savaşçı suçlarının] işlendiği ülke değil. Bu tür prosedürlerde her zaman uluslararası hukuk baz alınmalı. Türkiye'de suç işlememiş kişilerin, Türkiye'de yargılanmasına zorlayamazsınız" şeklinde konuştu.

"Kararı Türkiye verecek"

Stef Blok, "Kendileri mi yargılayacak, yoksa gönderecekler mi? Bunun kararını onlar verecek" diyerek DEAŞlılar konusunda Türkiye'nin kararının nihai olduğunun altını çizdi.

"Öylesine sınırı geçemezler"

Dışişleri Bakanı Blok, uluslararası ilişkiler konusunda Türkiye ile bağlantıların her konuda çok iyi olmamasına rağmen genel olarak iyi ikili ilişkilerin yürütüldüğünü ve DEAŞlılar konusunda da iletişim halinde bulunulduğunu "Türkiye ile yoğun görüşmeler yaptık ve yapıyoruz. (IŞİD'liler) Gönderildikleri zaman bunu bize bildirmelerini istedik ki; biz de burada onları havalimanında tutuklayıp yargılayabilelim. Bu daha önce de oldu, ilk değil. Hepsi tespit edildi, bu yüzden sınırı öylesine geçemezler" ifadeleriyle belirtti.

"Suçlar Türkiye'de işlenmedi"

Blok, Türkiye'nin yabancı DEAŞ askerlerini muhatap ülkelere karşı bir tehdit unsuru gibi kullandığı iddialarına da "Bu suçlar Türkiye'de işlenmediği için Türkiye'ye, 'yargılanmanın yapılması gereken ülke olarak sen en mantıklısısın' diyemeyiz çünkü bu böyle değil" ifadeleriyle karşı çıktı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cuma günü DEAŞ savaşçılarına yönelik bir açıklamada bulunmuştu. Yabancı DEAŞ savaşçılarının vatandaşı oldukları ülkelere iadeleriyle alakalı konuşan Soylu "Şimdi biz 'bunları size iade edeceğiz' diyoruz. Pazartesiden itibaren başlıyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Yorumlar (0)