Hollanda'dan II. Dünya Savaşı'ndaki Yahudi soykırımı için özür

Hollanda Başbakanı Rutte, II. Dünya Savaşı'nda Hollanda hükümetinin Yahudilere yapılan zulümdeki payı yüzünden özür diledi. Rutte, "Çok fazla hükümet görevlisi işgalcilerin emirlerini yerine getirdi" dedi.

DÜNYA 27.01.2020, 10:58 27.01.2020, 11:00
Hollanda'dan II. Dünya Savaşı'ndaki Yahudi soykırımı için özür

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda hükümetinin II. Dünya Savaşı'nda Yahudilere karşı yürütülen soykırım faaliyetlerindeki payı için özür diledi. Savaşta Hollanda'yı işgal eden Nazi Almanyası'nın Yahudi Hollandalılara karşı yaptığı zulme karşı adım atmadığını söyleyen Rutte, Yahudi soykırımında Hollanda'nın yaptıkları için özür dileyen ilk başbakan oldu.

"Hükümetimiz, adalet ve güvenliğin gardiyanı olarak hareket etmedi"

Hollanda Başbakanı Rutte, İsrail'de düzenlenen Dünya Holokost Forumu'ndan birkaç gün sonra Yahudilerin Auschwitz toplama kampından kurtuluşunun 75. yılı için düzenlenen sessiz yürüyüşe katıldı. Başbakan Rutte, "Soykırımdan sağ kurtulan son kişiler hâlâ aramızda olduğu için hükümet adına o dönem yapılanlar yüzünden özür diliyorum" diye konuştu. Rutte, "Hükümetimiz, adalet ve güvenliğin gardiyanı olarak hareket etmedi" diye ekledi.

II. Dünya Savaşı başladığında Hollanda'da yaşayan 140 bin Yahudi vatandaşın sadece 38 bini II. Dünya Savaşı'ndan sonra hayatta kaldı. Hollandalı yetkililer, Nazi Almanyası'nın Yahudilere yönelik soykırım faaliyetlerinde sahip olduğu rolü hiçbir zaman kabul etmemişti.

Kok 2000'de "soğuk karşılama" yüzünden özür dilemişti

Hollanda eski Başbakanı Wim Kok, 2000 yılında savaş bittikten sonra toplama kamplarından sağ kurtularak Hollanda'ya dönen Yahudilerin "soğuk karşılanması" için özür dilemişti ancak hükümetin soykırımdaki payı için bir özürde bulunmamıştı. Başbakan Rutte, "Çok fazla hükümet görevlisi işgalcilerin emirlerini yerine getirdi. Yahudi kayıtlarını ortaya çıkarma ve Yahudileri sınır dışı etme gibi eylemlerin sonuçları yeteri kadar tanınmamıştı. Auschwitz'den 75 yıl sonra Yahudi karşıtlığı hâlâ aramızda. Tam olarak bu yüzden neler yaşandığını kabul ediyoruz ve bunu sesli bir şekilde ifade ediyoruz" diye konuştu.

Yorumlar (0)