Hollanda'da maymun çiçeği vakalarında korkutan artış

Hollanda'da ilk maymun çiçeği vakasının üzerinden geçen üç ay içinde bin 25 maymun çiçeği virüsü vakası daha görüldü.

DÜNYA 15.08.2022, 23:44
Hollanda'da maymun çiçeği vakalarında korkutan artış

Sağlık Bakanlığı'na bağlı RIVM'nin (Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsü) resmi internet adresinde güncellenen rakamlar doğrultusunda, maymun çiçeği virüsü vaka sayısı bini geçti.

RIVM tarafından, bin 25 vakanın çok büyük bir bölümünün eşcinsel ilişki yaşayanlarda görüldüğü kaydedilerek, birden çok partnerle ilişkisi olanlarda bahse konu virüse daha çok rastlandığına işaret edildi.

Neredeyse her yaş grubunda vakaların bulunduğu ifade edilerek, vakaların 616'sıyla başkent Amsterdam'ın da bulunduğu Kuzey Hollanda bölgesinde karşılaşıldığı belirtildi.

Aşılama sürüyor

Ülkede risk grubundaki kişiler için temmuz ayında maymun çiçeği virüsüne karşı aşılama süreci başladı.

Toplamda 25 belediyede aşılama gerçekleştirilirken, RIVM'ın verileri doğrultusunda, 10 Ağustos tarihi itibarıyla 5 bin 441 doz aşı uygulandı.

Maymun çiçeği virüsü

Endemik bir virüsün yol açtığı ender hastalıklardan biri olarak da bilinen maymun çiçeği, Batı Afrika ve Kongo türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Genel itibarıyla hayvandan insana ve ender olarak insandan insana yakın temasla bulaşan maymun çiçeği virüsü, vücutta kaşıntılı kabarcık ve yüksek ateşe sebep olabiliyor. 

DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) 10 Ağustos tarihinde yayımladığı veriler doğrultusunda, dünya genelinde sene başından beri 89 ülke veyahut bölgede 27 bin 814 vaka tespit edildi.

DSÖ, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada yayılmaya devam eden maymun çiçeği salgınını PHEIC (Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu) ilan etmişti.

Yorumlar (0)