Hollanda'da kalıcı koronavirüs yasası tartışılıyor

Hollanda'da, hükümetin koronavirüs ve benzeri salgınlarda gerekli kısıtlamaları getirmesine olanak veren kalıcı bir yasa çıkarılmasına dair tartışmalar devam ediyor.

DÜNYA 09.08.2022, 01:33 09.08.2022, 13:43
Hollanda'da kalıcı koronavirüs yasası tartışılıyor

Hollanda Güvenlik Konseyi, Belediye Başkanları Birliği ve Belediyeler Birliği'nin COVID-19 için hükümete verilen yetkilerin Kamu Sağlığı Yasas'ına ilave edilerek 'kalıcı' hale gelmesine karşı çıktığı kaydedildi.

Hükümete Kamu Sağlığı Yasası üzerinden gerçekleştirilecek değişikliklerin 'mantıksız', 'muğlak' ve 'belirsiz' olduğu eleştirileri geldiği belirtildi.

Yasa belirsiz

Koronavirüs salgınında getirilen önlemlerin acele olduğu ve üzerinde yeteri kadar tartışılmadan hayata geçirilmek mecburiyetinde kalındığına değinilirken, 'belediyelerin ve güvenlik bölgelerinin yetki ve görevlerinin net olmadığı' kaydedildi.

Hollanda Belediye Başkanları Birliği'nden Başkan Liesbeth Spies, "Salgın halinde kimin hangi sorumluluğu alacağı belirsiz." yorumunda bulundu.

Uzmanların, koronavirüs salgınında uygulanan ve Hollanda'da güvenlik bölgeleri oluşturulmasına olanak veren bazı yasaların tümüyle değişmesi önerisinde bulunduğu anımsatılırken, Hollanda Sağlık Bakanı Ernst Kuipers'in 'Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19 düzenlemelerinin hızlı çıkarılmış yasalar olduğu ancak bunun kötü bir yasa olarak düşünülmemesi gerektiği' görüşü de belirtildi. 

Hükümet, koronavirüs ve benzeri salgın zamanlarında gerekli sınırlamaları uygulamaya koymak, Hollanda'da güvenlik bölgeleri oluşturmak ve bunlara birer başkan atamak gibi yetkiler veren yasadaki değişiklikleri yakın dönemde Meclis'e getirmek istiyor.

Yorumlar (0)