Hollanda Başbakanı Rutte: Türkiye, DEAŞ konusunda dertli!

Türkiyesiz bir NATO’nun düşünülemeyeceğini söyleyen Hollanda Başbakanı Rutte, "Türkiye DEAŞ konusunda çok fazla sıkıntı çekiyor." dedi.

DÜNYA 08.11.2019, 20:55
Hollanda Başbakanı Rutte: Türkiye, DEAŞ konusunda dertli!

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye tarafından DEAŞ'lıların vatandaşı oldukları ülkelere iade edilmesine ilişkin, bakanlar kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

DEAŞ'lıların herkesin ortak bir sorunu olduğunu kaydeden Rutte, "Türkiye bulunduğu coğrafi bölgeden dolayı hem Suriyeli mülteci akını hem de DEAŞ konusunda onları doğrudan ilgilendirdiği için çok fazla sıkıntı çekiyor. Bu tür sorunların çözülmesi için Türkiye ile daha önceleri çok kez masaya oturduk."  ifadesini kullandı.

"Bu konuyu siyasi ve diplomatik yollardan görüşüyoruz"

Rutte, DEAŞ'lıların vatandaşı oldukları ülkelere iade edilmesine ilişkin Türkiye ile yakın temas içerisinde olduklarına değinerek, "Bu konuyu siyasi ve diplomatik yollardan görüşüyoruz. Tam ne yapmak istediklerini bilmek istiyoruz." açıklamasını yaptı.

"Garanti veremem"

Daha önce Türkiye üzerinden Hollanda'ya gelen DEAŞ'lıların olduğuna işaret eden Rutte, "Hollanda’ya gelmek isteyenler için uyguladığımızı bilinen mevcut belirli protokoller var. Daha önce bir çok kez Hollanda misyonlarına başvuranlar oldu ve ülkede yargılanmak için buraya getirildi. Biz buraya gelmelerini istemiyoruz fakat bazen bu olabiliyor bunun için de ulusal güvenliğimize tehdit oluşturmamaları için yargılama ya da tehlike arz edenleri kontrol altında tutma sistemimiz var. Hollanda’ya DEAŞ’lının gelmeyeceği garantisini hiç bir zaman veremem." dedi.

"Türkiyesiz bir NATO’yu düşünemiyorum"

Rutte, "Türkiyesiz bir NATO’yu düşünemiyorum. Türkiye'nin ittifakı NATO’nun işleyişi için çok önemli. Bir NATO üyesini korumak için Türkiye’ye çok ihtiyacımız var. Onlar bizim doğu tarafımız. NATO, Türkiye’nin de sayesinde dünya tarihinin en güçlü ve başarılı askeri birliğidir." diye konuştu.

Yorumlar (0)